Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ez már a zsebünkre megy – nőnek a törlesztőrészletek!

10perc.hu
2021. 12. 10.
Ez már a zsebünkre megy – nőnek a törlesztőrészletek!

Az elmúlt időszakban a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa minden esetben felemelte a kamatokat, ez pedig biztosan hatással lesz a havi hiteltörlesztésekre.

Az új hitelfelvételeknél viszont az MNB kamatemelésével arányban emelkedik kamatráta. A Bankmonitor összesítése szerint december első hetében 9 nagybank közül 6 érdemben emelt új lakáshiteleinek kamatán, ez pedig azt jelenti, hogy a jelenleg legnépszerűbbnek mondott 10 éves kölcsönök teljes hiteldíjmutatója (thm) 0,37-0,87 százalékponttal emelkedett.

Itt az idő, hogy kiszámoljuk, vajon mennyivel kell rövidesen többet fizetnie azoknak, akik jelenleg lakáshitellel rendelkeznek. A 20 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztőrészlete 4-9,5 ezer forinttal emelkedhet, ami azt jelenti, hogy a teljes visszafizetendő összeg végül 0,9-2,3 millió forinttal lesz több.

Ugyanakkor még ennél is rosszabbul járnak azok, akik 5 éves kamatperiódusú lakáskölcsönnel rendelkeznek. Számukra a 20 milliós kölcsön esetében havi 5.600-10.700 forintos törlesztőrészlet-növekedés jelentkezik, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1,3-2,5 millió forinttal ugrik.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek