Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ha lakást adsz ki, adózol utána

10perc.hu
2021. 08. 31.
Ha lakást adsz ki, adózol utána

A lakáskiadás bevételét a bérbeadónak dokumentálnia kell, amire alkalmas lehet a bankszámlakivonat, készpénzes fizetés esetén pedig például az átvételi elismervény.

Nem árt azoknak átnéznie a legújabb adózási törvényeket, akik a lakások kiadásából is szereznek bevételt. Ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint a lakáskiadás jövedelméből mindenkinek adózni kell.

A lakóingatlan bérbeadása az adózásra vonatkozó főszabály szerint áfamentes, ezért nem kell a NAV-nál bejelentkeznie, adószámmal rendelkeznie annak a magánszemélynek, aki gazdasági tevékenységként kizárólag áfamentes lakóingatlan-bérbeadásból szerez jövedelmet.

A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó.



A lakáskiadás bevételét a bérbeadónak dokumentálnia kell, amire alkalmas lehet a bankszámlakivonat, készpénzes fizetés esetén pedig például az átvételi elismervény. Negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és a jövedelmet az éves szja-bevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke 15 százalék.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek