Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Drágulnak a forintosított devizahitelek augusztusban!

10perc.hu
2021. 08. 09.
Drágulnak a forintosított devizahitelek augusztusban!

A jegybanki alapkamat két lépésben – júniusban és júliusban – megemelkedett 0,60 százalékponttal, és ez pedig hatással van a lakáshitelek kamatára – vagyis az árára – is.

Az alapkamat emelésének hatása relatív gyorsan begyűrűzik a változó kamatozású hitelek kamatába. Az augusztusban forduló forintosított devizahitelesek kamata éppen ezért 0,54 százalékponttal fog megemelkedni. Ráadásul a bankmonitor.hu szakértői szerint a kamatnövekedés 2020. év eleje óta ennél jóval magasabb, már meghaladja az 1 százalékpontot.

A jegybanki alapkamat két lépésben – júniusban és júliusban – megemelkedett 0,60 százalékponttal. Ezzel az irányadó kamatláb már 1,20 százalék. Az alapkamat emelése pedig hatással van a lakáshitelek kamatára (vagyis árára) is. Ráadásul a meglévő változó kamatozású lakáskölcsönök – azon hitelek, amelyek kamata akár éven belül is módosulhat – kamatába igen gyorsan begyűrűzhet a változás.

Az új hitelt igénylők körében jelenleg igen népszerűtlenek a változó kamatozású kölcsönök, ugyanakkor a meglévő hitelállománynak igen jelentős része még mindig ilyen kamatozású. Ennek oka, hogy a régi devizahiteleket a forintra váltás során 3 havi BUBOR-hoz kötött változó kamatozású hitellé alakították át!



Mindenesetre az augusztusban forduló régi devizahitelek kamata 0,54 százalékponttal meg fog emelkedni. Ez egy 10 millió forint fennálló tartozású, 10 év hátralévő futamidejű kölcsön esetében 2 500 forint törlesztőrészlet emelkedést jelenthet havonta, ugyanakkor a kamatemelkedés miatt a teljes visszafizetendő összeg is megemelkedne 300 ezer forinttal.

Ez a kamatemelkedés már megtörtént, sok adós azonban még nem szembesült az új helyzettel, a 2020. március 18-án bevezetett hitelmoratórium ugyanis elfedi a kamatemelés hatását. Ők várhatóan október elején fognak szembesülni az új helyzettel, a moratórium ugyanis a jelenleg ismert feltételek mellett szeptember végén lejár.

Ugyanis azt senki se felejtse el, hogy a törlesztés szüneteltetése nem véd a kamatemelkedés ellen, a moratórium lejártát követően a törlesztők – kizárólag a kamatemelkedés miatt – meg fognak emelkedni az érintett hiteleknél.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek