Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Elutasították Dobrev Klára feljelentését a Sulyok-ügyben

10perc.hu
2024. 06. 06.
Elutasították Dobrev Klára feljelentését a Sulyok-ügyben

Elutasították a Dobrev Klára által indított, Sulyok Tamás elleni feljelentést.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség elutasította Dobrev Klára feljelentését Sulyok Tamás ellen, aki a kétezres évek elején végzett ügyvédi tevékenysége miatt került a figyelem középpontjába. Dobrev két hete szólította fel a köztársasági elnököt lemondásra, azzal vádolva őt, hogy hivatali visszaélést és csalást követett el, amikor termőföldeket adott külföldi kézre - közölte a 24.hu.

A Központi Nyomozó Főügyészség azonban megállapította, hogy Sulyok nem részesült ügyvédi díjazásban alkotmánybíróvá választása után.

Dobrev Klára feljelentése szerint Sulyok Tamás 2014 és 2019 között jogosulatlanul vette fel alkotmánybírói fizetését, mert nem jelentette be összeférhetetlenségét. A nyomozó ügyészség azonban megállapította, hogy Sulyok már alkotmánybírói jelölése után, de még megválasztása előtt kérte ügyvédi tevékenységének szüneteltetését. A Szegedi Ügyvédi Kamara 2014. szeptember 24-i határozatával tudomásul vette ezt, és Sulyok a szünetelés idejére helyettes ügyvédről gondoskodott.

A Magyar Ügyvédi Kamara által vezetett országos ügyvédi nyilvántartás 2018. január elsejétől működik, ezért nem tartalmazza a 2014-es határozatot, így a szünetelés dátumaként a 2019-es nyilatkozatot vették figyelembe. Az ügyvédi tevékenység szüneteltetése alatt a Sulyok által vállalt kötelezettségeket helyettese látta el. A cégbírósági adatok szerint helyettese bejelentette, hogy ő látja el a feladatokat Sulyok szünetelése alatt. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a kézbesítési megbízotti cím az ügyvédi iroda címe volt, így a kézbesített iratokat csak Sulyok helyettese vehette át. Az adatok szerint Sulyok nem részesült ügyvédi díjazásból származó bevételből alkotmánybíróvá választása után. Mivel Sulyok alkotmánybíróként nem látott el ügyvédi tevékenységet, ezért alkotmánybírói szolgálata alatt jogszerűen vette fel alkotmánybírósági juttatásait, és nem követett el sem csalást, sem hivatali visszaélést.

Dobrev Klára beadványában sérelmezett mezőgazdasági földterületeket érintő szerződések elévültek, így ezek nyomozás keretében nem vizsgálhatók. Az Ügyészség közérdekvédelmi szakága vizsgálja, hogy szükséges-e magánjogi intézkedést tenni az ügyben.

Főkép forrása:
Dobrev Klára (Facebook)

További cikkek