Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Jakabos egyetlen tizedre volt az olimpiai szinttől 200 méter pillangón

10perc/MTI
2024. 06. 22.
Jakabos egyetlen tizedre volt az olimpiai szinttől 200 méter pillangón

Jakabos Zsuzsanna 200 méter pillangón kis híján olimpiai szintet úszott a belgrádi Európa-bajnokság szombati középfutamában.

A délelőtti program nyitányaként férfi 50 méter gyorson Milák Kristóf végül nem indult el, így Szabados Bence és az olimpiai szintes Szabó Szebasztián képviselte a magyar színeket: előbbi 22.21 másodperccel, idei legjobbjával a kilencedik helyen jutott tovább, utóbbi pedig 22.47-tel 25. lett.


"A tavalyi fukuokai világbajnokság óta nem úsztam ilyen jó időt, ráadásul mindezt reggel, ennek örülök. Szerintem a döntőbe kerüléshez sem kell feltétlenül 22 másodperc alá kerülni, a lelkemnek viszont nagyon jót tenne" - nyilatkozta az interjúzónában Szabó.
Női 200 méter pillangón négy magyar is medencébe ugrott: a legjobb idővel a rekordot jelentő 11. Európa-bajnokságán szereplő Jakabos Zsuzsanna jutott tovább, a győriek 35 éves kiválósága az olimpiai szinttől (2:08.53) egyetlen tizeddel elmaradva végzett a lista élén.


"Tudtam, hogy nyomni kell, hiszen négyen vagyunk ebben a számban, a szinttel nem is foglalkoztam annyira, de nagyon örülök, mert nagyon régen nem úsztam ilyen időt" - mondta Jakabos, aki a statisztikákat összegző portálok szerint legutóbb 2019-ben úszott ilyen gyorsan ebben a számban.
Az olimpiai szintes Kapás Boglárka 2:09.51-es idővel harmadikként készülhet a középdöntőre, amiről viszont lemarad Sebestyén Dalma (2:10.15, 4.) és Hatházi Dóra (2:11.91, 5.).

Férfi 100 méter háton végül csak Jászó Ádám volt érdekelt, a pécsiek versenyzője fő számában 54.49 másodperccel kezdett, amivel harmadikként került a középdöntőbe.
"Ez most egyszerűen katasztrófa volt, nem tudtam rendesen elkezdeni. A harmadik idővel érkeztem ide, így természetesen szeretnék döntőbe jutni, de ehhez most nagyon ki kellene pihennem magam" - értékelt Jászó.

Férfi 200 méter vegyesen Kós Hubert a szám címvédőjeként idei legjobbjával, 1:58.75-ös idővel nyerte futamát, amiben Holló Balázs 1:59.76-tal második lett. Kós az első helyen ment tovább, Holló az ötödik idővel búcsúzott.

A meglepetést Török Dominik szolgáltatta, aki a következő futamban a Kóshoz hasonlóan olimpiai szintes Zombori Gábort (1:59.52, 3.) megelőzve és kiejtve, egyéni csúcsától (1:59.02) mindössze kilenc századdal elmaradva, 1:59.11-es idővel összesítésben a második helyet szerezte meg.
"Nagyon örülök ennek az időnek, hiszen délelőtt még soha nem úsztam ilyen jól. A hatalmas meleg ugyan nem segít, az olimpiai szinthez bő egy másodpercet kéne ledobni, szerintem nem lehetetlen" - mondta Török Dominik, akinek az ötkarikás szint (1:57.94) lebeg a szeme előtt.

A 4x200 méteres vegyes gyorsváltók között csak a döntő pályabeosztása miatt "versenyeztek" a csapatok: a magyarok Kovács Attila, Magda Boldizsár, Molnár Dóra, Pádár Nikolett összeállításban 7:49.97 perces idővel elsőként, a 4-es pályára kvalifikáltak.

Főkép forrása:
DPPI

További cikkek