Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Sulyok-ügy: megszólalt az Ügyvédkör elnöke

10perc.hu
2024. 05. 24.
Sulyok-ügy: megszólalt az Ügyvédkör elnöke

Szakmai véleményét fejezte ki az Ügyvédkör elnöke.

A DK és Dobrev Klára által köztörvényes bűnözőnek nevezett Sulyok Tamás köztársasági elnök ügyvédként magyar termőföldeket játszhatott át külföldieknek - közölte a 24.hu.

Az Ügyvédkör elnöke szerint az államfőnek makulátlannak kell lennie, de a bemutatott szerződések alapján Sulyok megkerülhette a jogszabályokat.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök korábban ügyvédként magyar termőföldeket játszott át külföldieknek. A DK által bemutatott dokumentumok között három szerződés található, amelyek mindegyike egy Csongrád megyei földterülethez kapcsolódik. Az első dokumentum egy 1995-ös igazolás, amely szerint egy cég nem lehetett vevő a földterületre, ezért a cég ügyvezetője, Gyuris Gyula saját nevében vásárolta meg azt. A második dokumentum egy 2002-es ajándékozási szerződés, amelyben Sulyok Tamás ügyvédként járt el, és amely három osztrák haszonélvezőt említ. A harmadik dokumentum egy 2013-as kölcsönszerződés, amelyben osztrák befektetők kölcsönt adtak az ingatlan tulajdonosának, és jelzálogjogot jegyeztek be az ingatlanra.

Horváth Lóránt ügyvéd, az Ügyvédkör elnöke szerint ezek a szerződések a jogszabályok kiskapuit kihasználva játszhatták ki a külföldiek földszerzési tilalmát. Szerinte azonban a dokumentumok alapján nem történt bűncselekmény, mivel a tényleges tulajdonosok kerültek be a nyilvántartásba. Az ügyvédi felelősség kérdése azonban felmerülhet, ha az ügyvéd tudott a szerződők mögöttes szándékairól.

A köztársasági elnök hivatala tagadja a vádakat, és közleményükben hangsúlyozták, hogy Sulyok mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el. A Legfőbb Ügyészség vizsgálat alá fogja helyezni Dobrev Klára beadványát.

Főkép forrása:
Sulyok Tamás (Facebook)

További cikkek