Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Karsai Dániel közölte, megkapják-e az elnöki kegyelmet Sulyok Tamástól

10perc.hu
2024. 06. 03.
Karsai Dániel közölte, megkapják-e az elnöki kegyelmet Sulyok Tamástól

Karsai Facebook-bejegyzésében közölte Sulyok Tamás döntését.

Karsai Dániel alkotmányjogász, aki az ALS gyógyíthatatlan betegségben szenved, a Facebookon közölte, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök nem ad kegyelmet az életvégi döntésekben segédkezőknek - közölte az Index.

Bár nagyra értékeli, hogy az államfő foglalkozott az ügyével, nem ért egyet az elutasítással. Sulyok Tamás álláspontja szerint az ilyen kegyelmi jogkör gyakorlása elvonná az Országgyűlés jogalkotói és a bíróságok ítélkező hatáskörét, és bátorítaná az öngyilkosságban való közreműködés bűncselekményét.

Karsai Dániel szerint a kegyelem kérdéses nyilatkozata nem vonná el annak egyedi jellegét, mivel minden ügyet önállóan kellene megvizsgálni. Hangsúlyozta, hogy az Alaptörvénybe ütköző elítélést a köztársasági elnök megsemmisítheti. Úgy véli, hogy az elnöki nyilatkozat nem hátrány, hanem előny lenne, mert segítene az embereknek méltósággal befejezni életüket.

Karsai posztjához mellékelte az államfő levelét is, amely részletesen indokolja Sulyok Tamás álláspontját. A levél szerint az elnök együttérzéssel követi Karsai küzdelmét, de nem tudja teljesíteni kérését. 

Fontos döntés várható a jövő héten az Emberi Jogok Európai Bíróságán Strasbourgban, ahol Karsai ügyéről tárgyalnak.


Főkép forrása:
Sulyok Tamás (Facebook)

További cikkek