Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kritikus állapotban az M7-es, felújítások várhatók Budapest és Balaton között

10perc.hu
2024. 06. 22.
Kritikus állapotban az M7-es, felújítások várhatók Budapest és Balaton között

Az M7-es autópálya állapota olyan súlyosan romlott, hogy a Budapest és Balaton közötti szakaszon a nyári vakáció alatt is folytatódnak a felújítási munkálatok, a közlekedők biztonsága érdekében.

Az M7-es autópálya kritikus állapota miatt a nyári vakáció alatt is folytatódnak a felújítási munkálatok - szúrta ki a Világgazdaság a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt közleményét. A társaság szerint bár eredetileg úgy tervezték, hogy a nyári hónapokban nem lesznek előre tervezett munkálatok Budapest és Balatonvilágos között, az útburkolat jelentős romlása miatt kénytelenek voltak változtatni a terveken.

Az autópálya számos szakasza már nem várhat az őszi felújításra, ezért a szakemberek kedd és péntek között dolgoznak majd, elsősorban a Budapest felé tartó oldalon, Székesfehérvár és az M0-s autóút között. 

A munkák ütemezésekor figyelembe veszik a forgalmi terhelést, így a felújításokat csak olyan szakaszokon végzik, ahol három forgalmi sáv áll rendelkezésre, biztosítva a két sávon való folyamatos haladást.

Az autópálya Érd és Székesfehérvár közötti szakaszán az aszfaltburkolat átlagéletkora meghaladja a 15 évet, ami az utóbbi időben gyorsan romlott. Az 54 kilométeres szakaszon legalább 8 kilométer sávhosszban kell cserélni a tönkrement burkolatot a nyári időszakban.

Az M7-es felújítása Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi út-felújítási projektjének része, melynek keretében 2023 és 2025 között az MKIF Zrt. által üzemeltetett 1237 kilométer útszakaszból 538 kilométer újul meg. Tavaly a főpálya 19 százaléka, idén pedig újabb 20 százalék megújítását tervezik, ami közel 4 millió négyzetméternyi burkolat cseréjét jelenti. Az M7-es autópályán idén mintegy 1,5 millió négyzetméteren terítenek le új aszfaltot.

Főkép forrása:
Creative Commons/Pan Peter12

További cikkek