Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nyilvánosságra kerültek Rogán Antal, Varga Judit és Gulyás Gergely tanúvallomásai

10perc.hu
2024. 06. 21.
Nyilvánosságra kerültek Rogán Antal, Varga Judit és Gulyás Gergely tanúvallomásai

Nyilvánosságra hozták a tanúvallomásokat Magyar Péter hangfelvétele ügyében.

Az ügyészség megszüntette a nyomozást Magyar Péter hangfelvétele ügyében, és nyilvánosságra hozta a tanúként beidézett Varga Judit, Gulyás Gergely és Rogán Antal vallomását. Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listájának vezetője a Facebookon reagált a történtekre, szürreálisnak nevezve a Központi Nyomozó Főügyészség sajtótájékoztatóját. A sajtótájékoztató legfontosabb adatait itt írtuk meg.

Varga Judit, egykori igazságügyi miniszter, a vallomásában elmondta, hogy a beszélgetést Magyar Péter irányította, és ő csak ráhagyta a pletykákat. Kijelentette, hogy sosem kért iratokat a Schadl–Völner-ügyben, és senki sem járt az ő utasítására az ügyészségen. Varga Judit magyarázatot adott arra is, amikor a felvételen azt mondta, hogy „persze, magukat kihúzatták”, mondván, fogalma sincs, miért mondta ezt, és csak ráhagyta a férje felolvasásaira és irányított beszélgetéseire. Az ügyészség szerint a beszélgetés nem akkor kezdődött, amikor a felvétel elindult, és nem is akkor ért véget, amikor leállt, így nem lehet megállapítani a teljes szövegkörnyezetet - közölte az rtl. A vallomásában elhangzott, hogy „az ügyészségen belül Polt Péter nem ura a helyzetnek”, amit Varga Judit a férje gyalázkodásaként magyarázott, amelyeket nem kommentált. Fürcht Pál főügyész hozzátette, hogy Polt Péter uniós ügyészek szervezetének alelnökévé választása szakmai bizalmat jelez.

Az egyik legérdekesebb kérdés az volt, hogy figyelmeztették-e Völner Pált az ellene zajló nyomozásról. Varga Judit a felvételen azt állította, hogy már 2021 tavaszán figyelmeztették Völnert, de az ügyészség szerint 2021 tavaszán biztosan nem szólt senki Völnernek. Varga Judit vallomása szerint neki nincs tudomása arról, hogy bárki figyelmeztette volna Völner Pált, és hogy ezek Magyar Péter pletykái voltak.

Gulyás Gergely vallomásában elmondta, hogy nincs tudomása arról, hogy Rogán Antal vagy más személy manipulálta volna az iratokat. Szerinte nincs semmi rendkívüli abban, hogy Rogán Antal akár az esti órákban is berendelt miniszterhelyettest a Karmelitába, de nem tudni, mi hangzott el azokon a találkozókon.

Rogán Antal vallomásában kijelentette, hogy nem volt tudomása arról, hogy Völner Pállal szemben bármilyen eljárás folyna, és nem emlékezett a 2021 november eleji találkozóra. Szerinte kizárt, hogy az ügyiratokat manipulálták volna, és soha nem adott utasítást ilyen cselekedetre. Rogán vallomása szerint a koncessziók kapcsán mindig a kormány dönt, nem pedig egyedi felvetés alapján.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség végül arra jutott, hogy egyetlen kormánytagnak vagy hivatalos személynek sem volt tudomása korrupciós cselekményről, így nem mulaszthattak el feljelentést tenni. Az ügyészség megvizsgálta az állításokat, és nem talált bizonyítékot arra, hogy az iratokat manipulálták volna.

Főkép forrása:
Varga Judit (Facebook)

További cikkek