393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Uniós pénzek: nem fizet Brüsszel, messze még az áttörés

10perc.hu
2023. 05. 25.

Történtek ugyan előrelépések, de magyar kormány még nem teljesítette a jogállamisági feltételeket azon a szinten, amit az Unió elvár.

Sajnos nem kizárt, hogy az uniós pénzek folyósítása átcsúszik a 2024-es EP-választások idejére - ezt mondta Johannes Hahn, költségvetési biztos, aki hozzátette, konstruktívan zajlott a legutóbbi uniós pénzekről szóló tárgyalás a kormány, és az EU költségvetési biztosa között. Johannes Hahn jelezte: még mindig vannak problémák Magyarország kondicionalitási eljárásban tett vállalásainak teljesítésével.

Szijjártó Péter szerint a kormány teljesítette az elvárásokat, csak a brüsszeli testület jogállamisági elvárásainak sosincs vége. "Nem változtattunk semmin. Magyarország eddig még nem teljesítette a feltételeket azon a szinten, amit mi elvárunk" - mondta Johannes Hahn. Mivel a jogállamisági eljárásnak nincs időbeli korlátja, a folyamat akár a 2024-es EP választásokig is elhúzódhat.

A kijelentés kapcsán az ATV kérdésére Varga Mihály azt mondta: nincs B tervük, számítanak az uniós pénzekre. "Tervezési szinten be is terveztük a jövő évi költségvetésbe, úgy számolunk, hogy az idei évben a megbeszéléseket le tudjuk zárni és már idén is kapunk támogatásokat, jövőre pedig mindenképpen" - mondta a pénzügyminiszter.


Az uniós pénzek folyósítása átcsúszik a 2024-es EP-választások idejére      Fotó: Pixabay


Az uniós szakértő szerint az Európai Bizottságnak fogy a türelme, nem érti, hogy a kormány a tárgyalások és az ígérgetések helyett, miért nem teljesíti az előtte álló vállalásokat. Hozzátette: messze még az áttörés, hiszen noha az igazságszolgáltatási reformcsomagot a parlament elfogadta, Magyarország csak akkor férhet hozzá az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alaphoz, ha mind a 27 mérföldkövet teljesíti.

"Bár az elmúlt két napban érkeztek törvényjavaslatok Budapestről. Törvénytervezetek, amik még hiányoztak, de mindez nem jelenti azt, hogy bármi is nagyon előre mozdulhat, hiszen az Európai Bizottságnak elfogadott törvényekre, hatályba lépett törvényekre van szüksége" - mondta a Szabad Európa brüsszeli tudósítója, Gyévai Zoltán.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Brüsszel

Hirdetés

További cikkek