EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

TikTok: Teljes betiltás fenyegeti a videós alkalmazást

Tech és tudomány
10perc.hu
2 hete
Kiemelt kép: Illusztráció

Erős üzenetet kapott a TikTok a Biden-adminisztrációtól, miközben Nagy-Britanniában meg is tették az első lépéseket.

A Biden-kabinet a kínai tulajdonosoktól való leválásra utasította a TikTokot, amennyiben szeretnék elkerülni a videós alkalmazás teljes betiltását az Egyesült Államokban.

A The Wall Street Journal értesülése szerint az Egyesült Államok külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottsága (Committee on Foreign Investment in the United State) szólította fel a vállalatot, hogy váljon meg a ByteDance-től.

A lépés hátterében az áll, hogy egyre fokozódnak azok az aggodalmak, mely szerint a ByteDance személyes adatokat adhat át a kínai kormánynak.

A vállalat megerősítette a Biden-adminisztráció által kapott követelést, de tagadta, hogy ilyen jellegű információkat osztott volna meg kínai tisztviselőkkel.

A TikTok szóvivője csalódottságát fejezte ki a lépéssel kapcsolatban. Megjegyezte, hogy a nemzetbiztonsági aggodalmak problémáját a tulajdonosváltás sem oldaná meg, nem jelentene új, vagy hatékonyabb korlátozásokat adatkezelés terén. Azt tartanák a legjobb megoldásnak, ha független felek bevonásával sikerülne az adatkezelés terén átláthatóbb rendszert kialakítani.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a TikTok kapott-e határidőt a potenciális új tulajdonosok megtalálására, de az biztos, hogy ez az első alkalom Joe Biden elnök kormányzása alatt, hogy az Egyesült Államok a TikTok esetleges betiltását helyezte kilátásba, írja a Deutsche Welle.

Közben friss hírként érkezett, hogy Nagy-Britanniában betiltják a TikTokot a kormány miniszterei és köztisztviselői által használt telefonokon, amit várhatóan Oliver Dowden kabinetminiszter fog megerősíteni, írja a BBC.