392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Okosotthon: a megoldás az energiatakarékosságra és a kényelemre

10perc.hu
2023. 04. 02.
Okosotthon: a megoldás az energiatakarékosságra és a kényelemre

Azoknak érdemes intelligens és integrált megoldásokban gondolkozni azoknak, akik napelemes rendszeren keresztül termelik – vagy tervezik megtermelni – a villamosenergiát.

Ma már robotfűnyíró vágja a füvet, hangvezérléssel kapcsolhatjuk le- és fel a lámpákat, illetve a garázskaput is kinyithatjuk mobiltelefonunk segítségével. Mindez csak töredéke azoknak a lehetőségeknek, amelyek karnyújtásnyira vannak tőlünk.

"Bár pontos definíciója nincs az okosotthon megfogalmazásnak, abban azonban egyetértés van a szakértők között is, hogy az okosotthon optimális esetben egyet jelent a tudatos energiafelhasználással, valamint olyan biztonsági és kényelmi funkciók alkalmazásával, amelyek teljesen az egyének, illetve a családok igényeire vannak szabva" – fogalmazott Kufár Róbert, a KRQ szakértője.

A megújuló energiákra érdemes támaszkodni és mindenképpen érdemes egyre inkább tudatosan gondolkodni az integrált okosotthonok kialakításán. Használjuk akár fűtésre, világításra, háztartási gépeink működtetésére vagy kényelmi funkciók alkalmazására, a minél kevesebb és optimálisabb energiafelhasználás egyben megtakarítást is jelent.


Mindent a legoptimálisabban irányíthatunk a mesterséges intelligencia segítségével    Fotó: Pixabay


Az elmúlt években Magyarországon nőtt a napelemes rendszert használó ingatlanok száma. A megtérülését a beruházással úgy lehet fokozni – raktározás hiányában – ha helyben elfogyasztjuk a megtermelt energiát. „Miután a szaldós elszámolás megszűnt érdemes olyan okosmegoldásokban gondolkozni, amelyek optimalizálják a helyben történő energiafelhasználást, ilyen lehet például, ha háztartási gépeket működtetünk a rendszerrel összehangolva vagy a fűtési és hűtési rendszerünket, illetve a melegvíz előállítását optimalizáljuk" – hangsúlyozta a szakember.

Kétségtelen, aki jelenleg építkezik könnyebb helyzetben lehet, ugyanis már a tervezés fázisában alaposan át tudja gondolni milyen korszerű és fenntartható megoldásokat, milyen fűtési rendszert alakít ki, illetve milyen funkciókat szeretne beépíteni, milyen szenzorokra van szüksége, milyen eszközöket kell beszereznie ahhoz, hogy a kényelmi és biztonsági okosfunkciókat hosszú távon élvezhesse és ehhez milyen napelemes rendszer beépítése ajánlott.

Tévhit, hogy az okosfunkciók kialakítása megfizethetetlen, minden attól függ, milyen elképzelései vannak az ügyfélnek, milyen igényeknek kell megfelelnie a rendszernek. „Elsődleges szempont és minden alapja, hogy szakszerű és alapos igény és állapotfelmérés előzze meg a befektetést. Az elektromos hálózat állapota, kora és kapacitása nagyban befolyásolhatja a munkálatokat és az ügyfél későbbi elégedettségét" – emelte ki Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője.


Bárhonnan ellenőrizhetjük egy mobil segítségével, vajon lekapcsoltuk-e a lámpát a fürdőszobában     Fotó: Pixabay


Az intelligens megoldásokkal egy olyan új és kényelmes életstílust alakíthatunk ki, amelyben – nem utolsó szempontként – optimálisan költünk. A ma igénybe vehető okosfunkciók igen széles skálán mozognak. Figyelembe vehetjük a család napirendjét, szokásait, mikor vannak otthon, mikor szükséges fűteni vagy hűteni egyes helyiségeket a házban.

Megfelelő szenzorokat beépítve megelőzhetjük a felesleges villanyfogyasztást, így elkerülhető például, hogy a reggeli rohanás miatt egész napra égve maradjon a fürdőszobában a villany. De a teraszon nyitva maradt elektromos napernyőt is be tudjuk húzni távvezérelve még a vihar előtt, így jelentős anyagi kártól óvhatjuk meg magunkat.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek