393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

IMF: fizessenek különadót a gazdagok!

10perc.hu
2021. 04. 08.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javaslata szerint a magas keresetű magánszemélyek és a koronavírus okozta gazdasági válság alatt is jól teljesítő vállalatok extra adók befizetésével fejezhetnék ki szolidaritásukat a bajba került rétegekkel szemben.

Meglehetősen érdekes, és vélhetően sok helyen vitát generáló ötlettel állt elő az IMF. A Nemzetközi Valutaalap ugyanis arra tett javaslatot a Financial Times című üzleti napilap szerint, hogy a jelenlegi egészségügyi és gazdasági válság idején tapasztalt terhekből azok, akiket mindez nem érintett, jobban vegyék ki a részüket. Az alapötletet a német újraegyesítés adta, amikor a gazdagok szolidaritási adót fizettek a szegényebb rétegek felzárkóztatása céljából.


A jelenlegi egészségügyi és gazdasági válság idején tapasztalt terhekből azok, akiket mindez nem érintett, jobban vegyék ki a részüket     Fotó: freepik.com


Vitor Gaspar, az IMF adóügyekért felelős vezetője a lapnak kijelentette, a válság alatt is boldoguló rétegek adójának szimbolikus növelése erősítené a társadalmi kohéziót, még akkor is, ha az államháztartás szempontjából nem feltétlenül lenne rá szükség. Ugyanis a Valutaalap szerint nőttek az egyenlőtlenségek a világjárvány idején és leginkább a fiatalabb, valamint szegényebb rétegek a válság kárvallottjai.


Joe Biden is bejelentette már, akik többet keresnek évi 400 ezer dollárnál, egy bizonyos adóemelésre számíthatnak    Fotó: CNN


Hasonló ötlettel állt elő Joe Biden is, aki március közepén jelentette be, hogy azok, akik többet keresnek évi 400 ezer dollárnál, egy bizonyos adóemelésre számíthatnak, és a társasági adó mértékét 21-ről 28 százalékra fogják emelni. Utóbbi célja nem más, minthogy az adóelkerülés megakadályozásával 15 év alatt 2500 milliárd dollár új bevételt teremtsenek elő. Ezen kívül a legnagyobb amerikai vállalatoknak 15 százalékos adót kellene fizetniük az elkönyvelt jövedelmeik után.

Főkép forrása:
freepik.com
Címkék:
#adó

Hirdetés

További cikkek