EUR: 388,45 Ft
USD: 370,45 Ft
CHF: 403,19 Ft
GBP: 448,76 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,31 Ft

Orbán Viktor kimondta: kell a pénzünk az államnak - de ebben is Brüsszel a hibás

Gazdasági hírek
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Hivatal

A magyar miniszterelnök nem titkolja, a költségvetésnek szüksége van az emberek megtakarításaira, akik cserébe magasabb kamatot kapnak és kevesebb adót fizetnek.

Gazdaságvédelmi akciótervet készített a kormány "a Brüsszel által kikényszerített rossz döntések ellensúlyozására" - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában. A kormányfő azt mondta: a jövő héten ismertetik a gazdaságot, az embereket támogató intézkedéseket

Brüsszel rossz döntésének nevezte a benzin és a gázolaj jövedéki adóját Magyarországnak meg kell emelnie, valamint hogy a csomagolóanyagok és az üvegek új szabályozása miatt a hulladékfeldolgozás ára is meg fog nőni. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy háborús időkben az segít az országnak, aki a megtakarításait államkincstárban vagy kincstárjegyben tartja.

„Meg kell védeni a családok anyagi helyzetét, a nyugdíjasokat, a rezsicsökkentést, és meg kell védeni a munkahelyeket. Emellett háborús időkben nem mindegy, hogy az emberek a megtakarításaikat hol tartják, háborús időkben az segít az országnak, aki a megtakarításait államkincstárban vagy kincstárjegyben tartja" – fogalmazott a kormányfő.


A miniszterelnök szerint ne táskákba vagy egyéb módon vigyázzunk a megtakarításainkra, hanem adjuk az államnak    Fotó: Pixabay


Orbán Viktor hozzáfűzte, aki segít az országnak, mert hajlandó a megtakarítását kincstárjegyben vagy államkötvényben tartani, annak jól is kell járnia, magasabb kamatot kell kapnia, mint ha banki megtakarítása lenne. Kiemelte, olyan intézkedéseket hoztak, amelyekkel arra akarják rávenni az embereket, hogy a banki megtakarítások helyett az állampapír és a kincstárjegy irányába mozdítsák el a pénzüket.

Ezért cserébe magas kamatot kínálnak az állampapírok után és egy adót, a 13 százalékos szocho-t vetnek ki a nem államkincstári, hanem banki jellegű megtakarításokra. De ez egy ideiglenes intézkedés, addig tartják fenn, amíg a háború tart, és ha a háborúnak vége van, akkor ki fogják vezetni.