Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Fontos Apple funkciók szorulnak ki az EU-ból

10perc.hu
2024. 06. 25.
Fontos Apple funkciók szorulnak ki az EU-ból

Az Apple okostelefonjainak és számítógépeinek új frissítései kapcsán Európában több fontos funkció is elérhetetlenné válik ősszel.

A techword.hu által összefoglalt információk szerint ezek közé tartozik az iPhone képernyő tükrözése a Macen, a SharePlay képernyőmegosztás, valamint az Apple Intelligence generatív AI funkciócsomag teljes körű támogatása. 

Az Apple hivatalos közleménye szerint a döntésüket az Európai Unió digitális piaci törvénye (DMA) inspirálta, amely szabályozási kihívások elé állítja őket. Fred Sainz, az Apple szóvivőjének teljes nyilatkozata:

„Két héttel ezelőtt az Apple több száz új funkciót mutatott be, amelyeket örömmel hozunk el felhasználóinknak világszerte. Nagyon motiváltak vagyunk abban, hogy ezeket a technológiákat minden felhasználó számára elérhetővé tegyük. 

A digitális piaci törvény (DMA) által okozott szabályozási bizonytalanságok miatt azonban úgy gondoljuk, hogy három ilyen funkciót – iPhone Mirroring, SharePlay képernyőmegosztás-fejlesztések és Apple Intelligence – nem tudunk idén bevezetni az EU-s felhasználóink számára.

Aggodalmunkat fejezzük ki, hogy a DMA interoperabilitási követelményei arra kényszeríthetnek minket, hogy olyan módon veszélyeztessük termékeink integritását, amely a felhasználók magánéletét és adatbiztonságát veszélyezteti. Elkötelezettek vagyunk az Európai Bizottsággal való együttműködés mellett, hogy olyan megoldást találjunk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy ezeket a funkciókat az uniós ügyfeleink számára a biztonságuk veszélyeztetése nélkül nyújtsuk.”

Az Apple korábban is találkozott hasonló kihívásokkal az EU-s szabályozás kapcsán, például az iOS harmadik féltől származó alkalmazásboltok előtti megnyitásakor. Ez a lépés szintén vitákat váltott ki, mivel nem mindenki érezte biztonságosnak a megoldást a fejlesztők és a felhasználók számára.

Bár az Apple együttműködést ígér az Európai Bizottsággal a helyzet tisztázása érdekében, konkrét időpontot nem neveztek meg a funkciók visszaállítására Európában.

EZ IS ÉRDEKELHET:
Hatalmas adatvédelmi hibát vétett az Apple
Megszüntetné az üzenetek titkosítását az EU új törvénye
Új hasznos funkciót kapott a Messenger

További cikkek