Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Megszüntetné az üzenetek titkosítását az EU új törvénye

10perc.hu
2024. 06. 21.
Megszüntetné az üzenetek titkosítását az EU új törvénye

Az EU új törvényjavaslata a gyermekek védelmében eltörölné az üzenetek titkosítását.

Az Európai Unió egy új szabály elfogadásához közeledik, amely előírná a digitális üzenetek tömeges átvizsgálását, beleértve a titkosított üzeneteket is, a gyermekek szexuális zaklatásáról szóló anyagok (CSAM) terjedésének megakadályozása érdekében. Az eredeti terv szerint június 20-án döntöttek volna a törvényjavaslatról, de a titkosított üzenetküldés megszüntetésének veszélye miatt az utolsó pillanatban elálltak a szavazástól - közölte a 24.hu.

A 2022-ben felmerült törvényjavaslat egy olyan moderációs rendszert javasol, amely minden digitális üzenetet, beleértve a képeket, videókat és linkeket is, átvizsgál. Ennek értelmében minden szolgáltatásnak engedélyt kellene kérnie a felhasználótól az üzenetek átvizsgálásához, amit ha nem fogadunk el, nem tudnánk képeket és URL-eket megosztani. A javaslat szerint a végpontok közötti titkosítás alapvető jogok védelmének szükséges eszköze, de felveti azt a problémát, hogy a titkosított üzenetküldő szolgáltatások lehetővé tehetik a CSAM anyagok terjedését.

Az új moderációs rendszer az üzenetek tartalmát átvizsgálná, mielőtt azok titkosítva lennének az olyan alkalmazásokban, mint a Signal, a WhatsApp vagy a Messenger. Meredith Whittaker, a Signal elnöke bejelentette, hogy ha a tervezetből törvény lesz, az alkalmazás leáll az EU-ban, mert az alapvetően aláássa a titkosítást. Több szervezet, köztük az Electronic Frontier Foundation és a Mozilla is aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyben felszólították az EU-t, hogy utasítsa el a javaslatot.

Nem csak az adatvédelmi jogvédők tiltakoznak; több tucat EU-s parlamenti képviselő is írásban fejezte ki tiltakozását az Európai Tanácsnak, ami hozzájárult a szavazás elhalasztásához.

További cikkek