Amint arról már korábban beszámoltunk, a németországi, porból készítendő instant sör után most itt a magyarok válasza. A Körös-Maros Biofarm Kft. vezette Elixbeer Konzorcium csaknem 400 millió forint uniós támogatás felhasználásával magyar biosör-termékcsaládot fejlesztett ki különböző alternatív gabonafélékből hatéves kutatómunkával.
A cég célja, hogy hazai nemesítésű gabonafajták felhasználásával, javított beltartalmi értékekkel rendelkező, bio minősítésű söröket és malátaitalokat fejlesszen ki és dobjon piacra. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Biomérnök és Erjedésipari Technológia Tanszéke receptúrákat fejlesztett az új biosörök prototípusaihoz, amely alapján próbagyártásokat végeztek a Biofarm gyulavári sörüzemében.
Az elkészült egy 9 féle sörből, valamint alkoholmentes malátaitalból álló termékkínálat állami fajtaelismerést kapott, ráadásul valamennyi bio minőségben. A sörök alapját öko sörárpa-, búza- és alternatív gabonákból készülő maláták adják. A bio lager "alapsör" mellett készült tisztán gluténmentes alapanyagokból előállított hajdinasör, alkoholmentes és gyümölcsös ízesítésű, magas antioxidáns tartalmú sör is.