Sörkedvelők, figyelem! Immár nem kell nagy súlyt magaddal cipelned, ha kirándulás közben megkívánod kedvenc italodat. Ugyanis a well.pl portál megtudta, hogy egy 12. századi németországi kolostor, a Neuzeller Kloster Brewery több, mint 400 éve foglalkozik sörgyártással, és most megalkották az instant, porból készíthető sört.
„Két évig dolgoztunk a találmányon, és most úgy gondoljuk, az év végén piacra is kerülhet. A különlegessége az, hogy sikerült tökéletesen visszaadni a kolostorban főzött sör ízét” - idézte a Magyar Mezőgazdaság Stefan Fritschét, a neuzellei sörfőzde igazgatóját.
A találmányuk hozzájárulhat a klímavédelemhez is, hiszen a por csak kisebb csomagolást igényel. Eltűntetheti a palackokat és a ládákat a sörgyárakból, így csökkentheti a gyártási és szállítási költségeket, ezáltal a szén-dioxid-kibocsátást is. Az igazgató szerint Németországban a CO2-kibocsátás 3-5 százalékát lehetne megtakarítani.
Azonban egy részletet még ki kell dolgozniuk a termékkel kapcsolatban, ugyanis egyelőre csak alkoholmentes sörport tud előállítani a német sörfőzde. Viszont azt állítják, tudják, hogyan adhatnak alkoholt a sörporhoz, viszont arra a fejlesztésükre még egy kicsit várni kell.
Egyébként sokan kételkednek a termékben. Nem bíznak benne, hogy a német sörivókat meg fogja győzni a porból készült sör. Ezért először afrikai és ázsiai piacokon mutatják be a terméküket. Ha ott sikeres lesz, akkor jelenhet meg az európai boltokban.