Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

„Visszafogott” Hezbollah-válasz Izrael légicsapásaira: nő a feszültség a Közel-Keleten

10perc.hu
2024. 09. 24.
„Visszafogott” Hezbollah-válasz Izrael légicsapásaira: nő a feszültség a Közel-Keleten

A Hezbollah "visszafogott" választ adott Izrael légicsapásaira, amely 492 áldozatot követelt. A feszültség nő a régióban, ahogy a támadások folytatódnak.

A Hezbollah „furcsán visszafogott” választ adott a hétfői izraeli légicsapásokra, amelyek közel 500 halálos áldozatot követeltek – jelenti a BBC. A jelentések szerint a Hezbollah körülbelül 250 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre, ám ez csupán töredéke annak, amire a szervezet képes, hiszen a nagyobb hatékonyságú és hatótávolságú fegyvereiket eddig nem vetették be.

Hétfőn izraeli harci repülők és drónok körülbelül 300 libanoni célpontot támadtak meg, aminek következtében legalább 492 ember, köztük 24 gyermek vesztette életét, és több mint 1600-an megsérültek. A Hezbollah válaszul a rakétatámadások során Észak-Izraelt célzott, ahol iskolák és boltok zártak be, az utcák kiürültek. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint azonban a rakéták többségét a Vaskupola elfogta vagy a senki földjére hullottak - közölte a Telex. 

Egy meg nem nevezett biztonsági tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy „Izrael óriási lépést tett egy másik Közel-Kelet felé, ahol a Hezbollah már teljesen másképp néz ki.” Egy másik magyarázat szerint a libanoni szervezet és iráni támogatói úgy döntöttek, hogy tartalékolják a hadi erőt.

Kedden az izraeli hadsereg több tucat Hezbollah-célpontot támadott meg, míg a Hezbollah is támadásokat indított izraeli katonai célpontok ellen, beleértve egy robbanószergyárat. A feszültség fokozódik a régióban, mivel több mint harminc nemzetközi járatot töröltek Bejrút érintésével.

A Hezbollah és Izrael viszonya mindig is ellenséges volt, de a 2006-os háború óta alapvetően hallgattak a fegyverek az izraeli–libanoni határon. Az október 8-i Hamász terrortámadás után a Hezbollah elkezdte támadni az izraeli támaszpontokat, és az izraeli hadsereg is rendszeresen végrehajt csapásokat a Hezbollah ellen. A nyár folyamán a helyzet fokozatosan súlyosbodott, a Hezbollah egyre több rakétát lőtt ki izraeli célpontokra, míg az izraeli légierő érzékeny veszteségeket okozott. Szeptember közepén Izrael a Hezbollah távközlési eszközeibe rejtett robbanóanyaggal több ezer fegyverest, aktivistát és tisztségviselőt ölt meg, majd egy légicsapásban gyakorlatilag lefejezte a Hezbollah különleges műveleti egységét.

Főkép forrása:
Northfoto/Gil Cohen Magen Xinhua
Címkék:
#Izrael

További cikkek