391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Most az oroszok szedtek le egy lengyel gépről egy ellenzékit

10perc.hu
2021. 06. 01.
Most az oroszok szedtek le egy lengyel gépről egy ellenzékit

A LOT járatáról szállították le Szentpéterváron a Nyílt Oroszország vezetőjét Andrej Pivovarovot, akinek a Varsóba induló gépét a kifutópályáról fordították vissza.

Most kiderült, hogy a hivatalos orosz álláspont miért nem ítélte el a fehéroroszok akcióját, amikor vadászgép segítségével földre kényszerítette a Ryanair Athén-Vilnius menetrendszeri járatát, mindössze azért, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök emberei elfoghassák volt Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét.

Ugyanis kibújt a szög abból a bizonyos zsákból, és az oroszok „némi különbséggel” ugyan, de ugyanezt a forgatókönyvet alkalmazták. Ők nem a levegőből kényszerítették a földre a LOT varsói járatát, hanem a kifutópályán guruló gépet fordították vissza a szentpétervári reptéren, hogy leszállítsák róla Andrej Pivovarovot, a Nyílt Oroszország civil szervezet vezetőjét, akit azonnal be is vittek a határőrséget is felügyelő orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) irodájába, mondván, körözés alatt áll.

A LOT hivatalos közleményt adott ki, miszerint gurulás közben az orosz légiforgalmi felügyelet arra utasította a lengyel gép személyzetét, hogy forduljanak vissza parkolóhelyükre. „A kapitánynak engedelmeskednie kellett az utasításnak, hiszen orosz joghatóság alatt tartózkodtak" - áll a LOT közleményében.



Pivovarov ügyvezető igazgatója volt a Nyílt Oroszországnak, melyet az emigrációban élő volt oligarcha, a Kreml-ellenes Mihail Hodorkovszkij alapított. Ugyanakkor a szervezet múlt csütörtökön feloszlatta magát, így akarván védeni tagjait a büntetőeljárástól a "nemkívánatos szervezetekről" rendelkező orosz törvény tervezett szigorítása kapcsán. Pivovarovot az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az ellenzéki politikus ügyvédje szerint védencét Krasznodarba szállította át, és már holnap bíróság elé állítják, hogy az elrendelje az előzetes letartóztatását.

Mindenesetre jó kérdés, amit Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban megfogalmazott, miszerint ha az oroszok le akarták tartóztatni az illetőt, ezt már a repülőtéri ellenőrzés idején megtehették volna. „Kérdés, hogy miért éppen az adott pillanatban került erre sor?" – fogalmazott a külügyminiszter-helyettes.

Mindenesetre a rosbalt.ru információja szerint nemkívánatos külföldi nem kormányzati szervezetben való részvétellel gyanúsította meg Pivovarovot, és ezért akár kettőtől hat évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak rá. Érdekesség, hogy az oroszországi Nyílt Oroszország hivatalosan nem szerepel ugyan a "nemkívánatos szervezetek" listáján, de az ugyancsak Hodorkovszkijhoz kötődő, londoni székhelyű Open Russia Civic Movement és az OR (Otkritaja Rosszija) igen.



Az események tükrében minimum kissé elkapkodottnak vélhetjük Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Facebook-bejegyzését, amikor kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a nyugati országokat a Ryanair minszki és berlini kényszerleszállásnak – utóbbi esetben bombafenyegetés érkezett a légitársaság Dublinból Krakkóba tartó járatára, ami ezután leszállt a német fővárosban – kezelésében. Két alapvető dologról feledkezett meg a szóvivő: nem vadászgép kényszerítette földre Berlinben a repülőt, és nem tartóztattak le senkit a gép utasai közül. Arról nem beszélve, hogy a fehérorosz eset okaként emlegetett bombafenyegetésről elég hamar kiderült, hogy hamis és jóval azután küldték, hogy a gép ellen az intézkedéseket megkezdték.

Mindenesetre a legutóbbi Putyin-Lukasenka találkozót követően bejelentették, hogy Oroszország és Fehéroroszország hatóságai közösen dolgoznak ki intézkedéseket a nyugati szankciók megválaszolására. Lukasenka azt is elárulta, hogy a légi közlekedés területén a korlátozások miatt a nyugati országok sokkal többet veszítenek, mint Minszk. A rosbalt.ru megtudta, hogy a fehérorosz állam hamarosan modern orosz fegyvereket kap, sőt, az is szóba került, hogy a nyugati fenyegetés miatt orosz katonai támaszpontokat is létrehoznak az országban.



Mindenesetre a helyzet kezd eldurvulni ismételten, hiszen az EU határozottan bírálta a Kreml lépését, és azt követeli Oroszországtól, hogy engedjék szabadon Pivovarovot. Ugyanakkor a BBC hírül adta, hogy Fehéroroszország ideiglenesen megtiltotta állampolgárainak, hogy elhagyják az országot. A rendelkezés számos, külföldi tartózkodási engedéllyel rendelkező fehérorosz állampolgárt érint. A szigorítás alól csak a hivatalos úton tartózkodó közszolgálati alkalmazottak és az állami közlekedési vállalatok munkatársai képeznek kivételt. Az új utazási korlátozások a külföldiekre is vonatkoznak, akik csak tíznapos karantént követően távozhatnak az országból.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek