Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Lemond Észak-Írország miniszterelnöke!

10perc.hu
2021. 04. 29.
Lemond Észak-Írország miniszterelnöke!

Az ellene indított bizalmatlansági indítvány hatására Arlene Foster – aki az első női vezető volt hazájában – május 28-án távozik a pártelnöki, majd június végén a kormányfői posztról távozik.

Sikerrel járt a belfasti koalíciós kormány nagyobbik pártja, a koronahű protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) frakciójának akciója. Már kedden megszellőztették, hogy a képviselők jelentős többsége, sajtóhírek szerint 80 százaléka bizalmatlansági indítványt kezdeményez Arlene Foster észak-írországi miniszterelnök és pártvezér ellen. Az ország első női vezetője azonban nem várta meg a parlamenti szavazást a kérdésben, hanem bejelentette távozását.

Az egyik aláíró frakciótag elmondta: a levél megfogalmazása nagyon egyértelművé teszi, hogy a frakciótagságnak már nincs bizalma a pártvezetésben. Egy másik aláíró úgy fogalmazott, hogy a DUP-nak az elmúlt időszak sodródása és "a kulcsfontosságú ügyekben végrehajtott hátraarcok" után világos irányvonalra van szüksége.



Arlene Fostert 2015 decemberében választották a DUP vezetőjévé, és 2016 januárjában - a belfasti törvényhozás legnagyobb pártjának vezetőjeként - az észak-írországi egységkormány miniszterelnöke lett. A kormányfő május 28-án távozik a belfasti koalíciós kormány nagyobbik pártja, a koronahű protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetői tisztségéből, június végén pedig az Ír-sziget egyesítéséért és a brit fennhatóság ellen küzdő legnagyobb britellenes katolikus mozgalommal, a Sinn Féinnel alakított észak-írországi egységkormány éléről is.

„Fontos, hogy a következő hetekben teret engedjünk a párt vezetői és tagsága számára, hogy megválaszthassák az új pártvezért, illetve egyben az új miniszterelnököt. Ha ez megtörtént, a magam részéről mindent megteszek annak érdekében, hogy az átmenet zökkenőmentes legyen. A politikai színtérről való távozásra készülve az a véleményem, ha Észak-Írország boldogulni akar, akkor ezt csak a sikeres és tartós decentralizáció alapjaira építve teheti meg. Ehhez továbbra is kemény munkára, valódi elszántságra és bátorságra lesz szükség” – fogalmazott Arlene Foster a The News Letter hírportálnak.

Főkép forrása:
The News Letter

További cikkek