Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Mianmar: egyre keményebb terror

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 03. 05.
Mianmar: egyre keményebb terror

A mianmari rendőrség tüntetők elleni erőszakos fellépése 38 emberéletet követelt a délkelet-ázsiai országban. A február 1-ei katonai puccs óta zajló békés demonstráció-sorozatot megtörni szándékozó karhatalom akciója a legvéresebb napot hozta el a tábornokok hatalomátvétele óta.

Legkevesebb 54 embert öltek meg Mianmarban február 1-e óta, de ez a szám valójában sokkal magasabb is lehet az ENSZ emberi jogi ügyekben illetékes vezetője szerint. Michelle Bachelet elmondta, több mint 1700 személyt tartóztattak le Mianmarban, köztük 29 újságírót. A hölgy felszólította a biztonsági erőket, hogy hagyjanak fel „ördögi fellépésükkel a békés tüntetőkkel szemben”. A hadseregnek abba kell hagynia a junta ellen demonstrálók gyilkolását és bebörtönzését – hangzott el nyilatkozatában.

A véres szerdai nap után csütörtökön könnygáz és lőfegyverek bevetésével próbálta megtörni a junta rendőrsége a nem lankadó utcai tüntetések résztvevőit. Aktivisták a Reuters tudósítójának elmondták: továbbra is elutasítják a katonai kormányzást, követelik a demokratikusan megválasztott Aung San Suu Kyi asszony, a mianmari polgári kormányzás szimbólumának tekintett idős hölgy házi őrizetének megszüntetését, illetve a novemberi parlamenti választás eredményének elismerését.



„Tudjuk, hogy bármikor meglőhetnek, meggyilkolhatnak minket éles lőszereik használatával, de nincs értelme életben maradni a junta uralma alatt” – mondta el egy tüntető, Maung Saungkha. A rendőrség Yangonban, az ország kereskedelmi központjában, illetve Monywaban, Patheinben és Taunggyben is tüzet nyitott a demonstrálókra szemtanúk, illetve a média beszámolói szerint. Mandalay és a történelmi buddhista központ, Bugan is kivette részét a tiltakozásokból: százak vonultak az utcákon Suu Kyi képével, szabadon bocsátását követelve.

Több százan vettek részt a Mandalayban szerdán meggyilkolt 19 éves lány, Kyal Sin temetésén. A fiatal lányt egy Everything will be OK, (Minden rendben lesz) feliratú pólóban fényképezték le a tüntetésen nem sokkal halála előtt. A rendőrök főbe lőtték. A város felett a temetés napján katonai repülőgépek alacsonyan szállva tartottak erődemonstrációt.



A Human Rights Watch beszámolója szerint egy mobiltelefonnal készített felvétel került a birtokukba, melyen látható, ahogy egy rendőrségi őrizetben lévő férfit hátba lőnek. A katonai kormányzat nem reagált az eseményekkel kapcsolatos, hozzájuk intézett kérdésekre.

Suu Kyi pártja, a novemberi választásokon elsöprő győzelmet arató Nemzeti Liga a Demokráciáért bejelentette, pártirodáik épületein valamennyi zászló félárbócra lesz eresztve az áldozatokra való emlékezés jegyében.



Christine Schraner Burgener, az ENSZ rendkívüli mianmari nagykövete elmondta: Soe Win, a junta második embere közölte vele, hogy már hozzászoktak a nemzetközi szankciókhoz, az elszigeteltséghez. „Túléltük korábban is. Meg kell tanulnunk csupán néhány baráttal folytatni” – adta tudtára a tábornok.

Szingapúr, az utóbbi évek legnagyobb mianmari külföldi befektetője felszólította állampolgárait, hogy amilyen gyorsan csak lehet, hagyják el az országot.

Főkép forrása:
France24

További cikkek