391.95 Ft

362.65 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Afgán merénylő brutális támadása Svédországban

10perc.hu
2021. 03. 04.

Hét embert késelt meg egy a 22 éves afgán férfi a dél-svédországi Vetlandában, az áldozatuk közül három állapota válságos.

Döbbenetes hír rázta meg a világot: egy 22 éves afgán férfi öt különböző helyszínen hét embert késelt meg pár száz méteres körzeten belül a mintegy 13 ezer lakosú svéd kisvárosban, a Stockholmtól 340 kilométerre délre fekvő Vetlandában. A 22 éves férfi a svéd közszolgálati televízió szerint 2018-ban menekültként érkezett Afganisztánból az országba. Szerepel a bűnügyi nyilvántartásban, kisebb bűncselekményeket követett el korábban.

Üvöltést hallottunk az utcáról, majd megláttunk egy férfit, aki kiáltozva jött be az üzletbe. Megkéseltek, ezt hajtogatta. Ömlött a vér a vállából, törölközőket tettünk rá, megpróbáltuk elszorítani a vérzést – mesélte Asa Karlquist, egy virágüzlet tulajdonosa a Vetlanda-Posten helyi lapnak.


Az afgán elkövető szerepel a bűnügyi nyilvántartásban, kisebb bűncselekményeket követett el korábban   Fotó: BBC


A hét megkéselt áldozatot korházba szállították, csakúgy, mint a támadót, akit a rendőrök lőttek meg az elfogása előtt. Három áldozat életveszélyes állapotban van, két másik személy sérülése súlyos, míg a merénylő jelenleg nincs kihallgatható állapotban. A Dagens Nyheter napilap és a TV4 hírcsatorna beszámolója szerint a rendőrség házkutatást tartott egy vetlandai lakásban, mely feltételezhetően a gyanúsított otthona. Kihallgatták a szomszédokat, tárgyi bizonyítékok után kutattak.

A rendőrség vizsgálja az esetleges terrorista motivációt az ügy kapcsán, mondta el Malena Grann regionális rendőrségi vezető. Korábban azt a tájékoztatást adták, hogy nem találtak terrorizmusra utaló jelet, gyilkossági kísérlet tárgyában folyik a nyomozás – írta meg a BBC. A hatóságok megerősítették a rendőri jelenlétet a városban. Kontroll alatt tartjuk a helyzetet, a nyomozás jelenlegi állása szerint az elkövetőnek nem volt társa – közölték a nyomozó szervek újságírókkal.


A rendőrség házkutatást tartott egy vetlandai lakásban, mely feltételezhetően a gyanúsított otthona   Fotó: BBC


Stefan Löfven svéd miniszterelnök elítélte az incidenst. Társadalmunk összehangolt erejével vesszük fel a harcot az ilyen förtelmes bűncselekményekkel szemben – jelentette ki a kormányfő, aki a Reuters értesülései szerint állandó kapcsolatban áll a rendőrséggel és a biztonsági erőkkel.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek