Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin „szakácsát” körözi az FBI!

10perc.hu
2021. 02. 27.
Putyin „szakácsát” körözi az FBI!

A sajtóban Vlagyimir Putyin orosz elnök "szakácsaként" emlegetett Jevgenyij Prigozsin üzletember felkerült az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) körözési listájára, és 250 ezer dollárt ér minden hozzá kapcsolódó információ.

Úgy tűnik, az emberiség lassan eljut oda, hogy nem úszhatja meg az újabb hidegháborút. A The Moscow Times című orosz napilap legújabb híre szerint egyrészt az Egyesült Államok rövidesen különböző szankciókat léptett érvénybe Oroszországgal szemben. Másrészt feltette az FBI a körözési listájára a Vlagyimir Putyin orosz elnök "szakácsaként" emlegetett Jevgenyij Prigozsin üzletembert, és az elfogásához vezető információkért 250 ezer dollár nyomravezetői díjat ajánlottak.

Az FBI azzal vádolja az üzletembert, hogy a 2016-os amerikai választásokba és belpolitikába való beavatkozást célzó online kampányt folytató, Internetkutató Ügynökség nevű szentpétervári "trollfarm" támogatásával "az Egyesült Államok megkárosítására szövetkezett". A szövetségi ügynökség úgy véli, Prigozsin felügyelte és hagyta jóvá a politikai és választási beavatkozási műveleteket, amelyeknek része volt az amerikai szerverkapacitás vásárlása, fiktív online személyiségek százainak létrehozása, illetve lopott amerikai személyazonosságok felhasználása.



Az FBI figyelmeztetett: Prigozsint szoros szálak fűzik Indonéziához, Katarhoz és Észtországhoz is, így akár még a külföldre menekülése is elképzelhető. Az orosz elnökhöz közel álló oligarcha boszorkányüldözésnek nevezte ezt az intézkedést, s kijelentette, bűnbakként kezelik annak érdekében, hogy így tereljék el a figyelmet az Egyesült Államok belső válságairól.

Főkép forrása:
TASSZ

További cikkek