Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Jemen: nyeregben a hútik?

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 02. 18.
Jemen: nyeregben a hútik?

A húti lázadók Észak-Jemen utolsó, még kormánykézen lévő erősségét ostromolják, ha elfoglalják Maribot, kedvező helyzetben kezdhetik meg a béketárgyalásokat.

Szorul a hurok az olajban gazdag katonaváros, Marib körül, mely a nemzetközi közösség által elismert jemeni kormány utolsó mentsvára az ország északi részén. Az ország fővárosát, Szanaát már korábban elfoglaló húti lázadók február elején újraindították offenzívájukat a Szanaától 120 kilométerre keletre eső város bevétele érdekében.

Az egyre intenzívebbé váló harcok következtében mindkét oldal súlyos emberveszteségeket szenvedett az elmúlt napok során. A felkelők elvágták az utánpótlási vonalakat a város irányába, mielőtt végső rohamra indulnának Marib ellen. A jemeni kormányt évek óta katonailag is támogató Szaúd -Arábia nagy összegeket invesztált a múltban a város védelmi képességeinek fejlesztése érdekében, Marib elesése rendkívül érzékenyen érintené a sivatagi királyságot. Ezért a szaúdi erők fokozzák hútikra mért légicsapásaikat. Válaszképpen a hútik is csapást mértek drónokkal Khamis Musnit szaúd-arábiai katonavárosra a Saudi Press Agency jelentése szerint.



Történik mindez néhány nappal az után, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok nem rég hivatalba lépett új elnöke a jemeni polgárháború befejezésére szólította fel a szembenálló feleket, illetve Szaúd-Arábiát.

Megfigyelők szerint a Washington által nyilvántartott terrorista szervezetek listájáról csak a minap lekerült hútik célja a város mielőbbi elfoglalása, hogy ezt követően még erősebb tárgyalási pozícióba kerülve kezdhessenek béketárgyalásokat az egyre inkább visszaszoruló hivatalos jemeni kormányzattal. Marib bevétele esetén egész észak-Jement a húti lázadók ellenőriznék. A BBC News tudósítása szerint a városból és környékéről ezrek menekülnek, akiknek a szabad ég alatt kell aludniuk, kitéve magukat az időjárás viszontagságainak is.



A 2014 óta zajló véres hatalmi harc humanitárius katasztrófához vezetett az Arab-félsziget déli csücskében fekvő országban. Az ENSZ múlt pénteki jelentése arra figyelmeztetett, mintegy 400.000 öt év alatti jemeni gyermek van közvetlen életveszélyben a krónikus alultápláltság következtében. A terhes, illetve gyermekét szoptató nők közül 1,2 millió szenved a súlyos alultápláltság miatt. A hetedik éve tartó polgárháború több tízezer emberéletet követelt, mi közben jemeniek milliói váltak földönfutóvá. Az Egyesült Nemzetek Szervezete a jemenit tekinti a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófájának napjainkban – írja az AFP hírügynökség.

Főkép forrása:
MTI/AP/Hani Mohammed

További cikkek