393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Szlovákiában eredményesen őrölnek az „Isten malmai”

10perc.hu
2021. 01. 30.

A szlovák rendőrség korrupció és közbeszerzési eljárás befolyásolásának gyanújával őrizetbe vett több személyt, köztük a szlovák pénzügyi felügyelet volt vezetőjét.

Úgy tűnik, a szlovák hatóságok korrupcióellenes hadjárata, az Isten malmai egyrészt gyorsan, másrészt igencsak hatásosan őröl.  A szlovák rendőrség korrupció és közbeszerzési eljárás befolyásolásának gyanújával őrizetbe vett több személyt, köztük a szlovák pénzügyi felügyelet volt vezetőjét, Frantisek Imreczét.


A szlovák rendőrség korrupció és közbeszerzési eljárás befolyásolásának gyanújával őrizetbe vett több személyt    Fotó: Vladimír Šimíček / Denník N


A letartóztatásokra a rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) akciója keretében került sor, és a "Vámszedő" fedőnevű akcióban kilenc embert vettek őrizetbe. A NAKA már novemberben és decemberben is több, komoly visszhangot kiváltó rajtaütést hajtott végre, amelyek során főként magas rangú rendőrségi, titkosszolgálati és más állami tisztségviselőket, illetve befolyásosnak tartott gazdasági szereplőket vettek őrizetbe.


A NAKA és a rendőrség már november óta több sikeres rajtaütést hajtott végre     Fotó: Vladimír Šimíček / Denník N


A Denník N szlovák lap közlése szerint az üggyel összefüggésben a rendőrség eljárást indított egy - szerinte a volt kormánypárthoz, az Irány-Szociáldemokráciához közel álló nagyvállalkozó - Jozef Brhel ellen is, akinek testvérét ugyancsak őrizetbe vették. A TV Joj információi szerint az őrizetbe vett személyek között van Milan Grega, a pénzügyi felügyelet számítástechnikai részlegének volt vezetője is.

A CTK cseh hírügynökség pénteki jelentése szerint a közel negyven, korábban őrizetbe vett személy mintegy fele - közöttük magas rangú rendőrségi vezetők - beismerték részességüket négy szlovákiai és több külföldi korrupciós ügyben. A rendőrség nagy mennyiségű készpénzt - feltehetőleg kenőpénzt - foglalt le - közölték ügyészek a médiával.


Az "Isten malmai" műveletben számos, korrupcióval meggyanúsított volt magasrangú hivatalnok került a rácsok mögé    Fotó: freepik.com 


Médiajelentések szerint Ludovit Makó, a Pénzügyi Felügyelet bűnüldözési osztályának korábbi igazgatója, akit szintén az "Isten malmai" művelet keretében vettek őrizetbe, gyanúsítottként hirtelen elkezdett együttműködni a nyomozókkal. A sorozatos rajtaütések során őrizetbe vettek között volt az ügyészségi hivatal elit osztályának vezetője is. Az ügyészek pénteken nem közölték azoknak a gyanúsítottaknak a nevét, akik hajlandóak elismerni a bűnösségüket.

Főkép forrása:
Fotó: Vladimír Šimíček/Daily N

További cikkek