390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kreml: törvénysértő a készülő Navalnij-párti tüntetés

10perc.hu
2021. 01. 22.
Kreml: törvénysértő a készülő Navalnij-párti tüntetés

Figyelmeztette az orosz főügyészség és a belügyminisztérium a szombatra tervezett országos ellenzéki tiltakozás szervezőit, hogy az általuk az Alekszej Navalnij Kreml-ellenes politikus támogatására előkészített tüntetéseket törvényellenesnek tekinti.

Úgy tűnik, a moszkvai politikai vezetés nem viccel, mindenképpen elejét venné azokat az ellenzéki megmozdulásokat, amiket Alekszej Navalnij vasárnap esti hazaérkezését követő letartóztatása miatt szerveznek a politikus hívei. A főügyészség közleményében rámutatott, hogy az interneten a január 23-ra meghirdetett törvényellenes tömegrendezvényen való részvételre szóló felhívások jelentek meg. Az MTI moszkvai tudósítója szerint a hatóság a szervezőket figyelmeztetésben részesítette, arra hivatkozva, hogy a szervezők nem kértek engedélyt a hatóságoktól a tüntetésekre. Ráadásul Moszkvában és az ország más régióiban a Covid-19-járvány végéig tilos tömegtüntetéseket rendezni.



A belügyminisztérium adminisztratív felelősségrevonást helyezett kilátásba azok számára, akik a nem engedélyezett tüntetésen való részvételre buzdítanak. Már őrizetbe is vették Navalnij egyik közeli munkatársát, Ljubov Szobolt. Az elmúlt két nap során a rendőrség országszerte a lakásukon kereste fel az ellenzéki vezető által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) munkatársait, valamint más ellenzéki aktivistákat és újságírókat, hogy figyelmeztesse őket: a tüntetéssel a hatóságok szerint törvényszegésre készülnek.



Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) már szerda este felszólította a VKontaktye, a fiatalok körében rendkívül népszerű TikTok és más közösségi médiumok adminisztrátorait, illetve a tömegtájékoztatási eszközöket, hogy ne terjesszék a tüntetésen való részvételre való buzdításokat. Tatárföldön a felhívások ügyében az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított.

Egyre többen feltételezik azt, hogy mindez válasz arra, hogy a Navalnij alapította FBK kedden közzétett egy kétórás dokumentumfilmet, amelyben azt állította, hogy Vlagyimir Putyin elnök egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett ki magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az ügy már 2010 óta ismert, azaz mostani elővétele nem véletlen, összefügg Navalnij hazatértével.



A feltűnően profin elkészített videón többek között az is szerepel, hogy az ingatlan a Monacói Hercegség területének 39-szerese, területén pedig egyebek között kastély, földalatti jégpálya, templom, 2500 négyzetméteres teaház, helikopter-leszálló és a tengerhez vezető alagút található. Mindezt kiegészíti több szőlőültetvény és osztrigatelep, valamint két borászat is. A narrátor szerepében szereplő Navalnij azt is állította, hogy Putyin volt feleségét, két állítólagos élettársát és azok gyerekeit is hatalmas vagyonokkal halmozta el. A Kreml részéről egyedül a szóvivő, Dmitrij Peszkov szólalt meg, aki az egész sztorit valótlannak minősítette.

Azonban a lényeget senki se felejtse el: Oroszországban idén szeptemberben parlamenti választásokat tartanak.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek