Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Búcsút vett az elnökségtől Trump

10perc.hu
2021. 01. 20.
Búcsút vett az elnökségtől Trump

Hivatali idejének vívmányait dicsérte az amerikai nemzethez intézett búcsúbeszédében Donald Trump távozó republikánus elnök, egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak a hivatalba lépő új kormányzat sikeréért.

Akármennyire megpróbált egy szép beszéddel elköszönni az elnöki hivatalától Donald Trump, sem ő, sem pedig felesége, Melania sem marad meg pozitív „hősként” az emberek szemében. Arról korábban már írtunk, hogy Trump az első leköszönő elnök, akinek a népszerűségi mutatója 40 százalék alá süllyedt utolsó napjára, ám arra nem gondolt senki, hogy a First Lady is hasonló történelmi bravúrt hajt végre.

A CNN felmérése szerint a válaszadók 47 százaléka nem szimpatizál Melania Trumppal, és ilyen rossz mutatókat egyik first lady sem produkált, mióta ilyen felméréseket készítenek, a korábbi elnökfeleségek átlagos népszerűsége 71 százalékos volt, még Bill Clinton feleségét, Hillary Clintont is a megkérdezettek 52 százaléka szerette. Persze a Trump-család tett is azért, hogy szinte közutálat övezze őket, legyen elég megemlíteni, hogy Melania 70 év után az első First Lady, aki nem kíséri körbe utódát a Fehér Házban, míg férje, Donald Trump egy 150 éves hagyományt szakít meg azzal, hogy nem megy el Joe Biden beiktatására.

A leköszönő elnök a szokások szerint utolsó hivatali óráiban kegyelembe részesített több mint száz embert, közöttük két ismert rappernek – Lil Wayne és Kodak Black –, korábbi főtanácsadójának, Steve Bannonnak, Elliott Broidy üzletembernek is, valamint Paul Ericksonnak, a kémkedésért elítélt orosz Marija Butyina volt barátjának. Ugyanakkor magának és a családjának nem biztosított elnöki kegyelmet.



Donald Trump előre rögzített búcsúbeszédében kiemelte, büszke azokra az eredményekre, amiket az Egyesült Államok 45. elnökeként ért el stábjával. Megemlítette a 2017-ben elfogadott adócsökkentéseket, a gazdaság neki köszönhető fellendülését, a külpolitikában Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerését, Izrael és néhány arab ország kapcsolatainak normalizálását, amelyet az ő kormánya hozott tető alá.

„Különösen büszke vagyok arra, hogy évtizedek óta én vagyok az első elnök, aki nem indított új háborút. Gazdaságilag minden más országnál jobban teljesítettünk a koronavírus járvány idején. Ezen a héten új kormányt iktatunk be, és imádkozunk, hogy sikerüljön nekik Amerikát biztonságban és jómódban megtartani. A legjobb kívánságainkat küldjük és szerencsét is kívánunk nekik. Most, hogy arra készülök, szerda délben átadjam a hatalmat egy új kormánynak, azt akarom, tudjátok: a mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet” - mondta videobeszédében Trump.

Trump búcsúbeszédével szinte egy időben érkezett Washingtonba Joe Biden és leendő alelnöke, Kamala Harris, hogy részt vegyenek az európai idő szerinti késő esti beiktatáson. Az ünnepélyes esemény időpontjában Donald Trump már floridai birtokán, Mar-a-Lagóban lesz szűk környezetével.

Főkép forrása:
CNN

További cikkek