Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Joe Biden tucatnyi rendelettel kezd elnökként

10perc.hu
2021. 01. 18.
Joe Biden tucatnyi rendelettel kezd elnökként

Már a január 20-i beiktatása napján olyan intézkedésekre készül a leendő amerikai elnök, amivel vissza akarja fordítani elődje, Donald Trump legvitatottabb döntéseit.

Joe Biden nem sokat akar elveszítgetni az idejéből, és már a hivatalba lépésének első napján számos rendelet aláírására készül. Ron Klain, a leendő amerikai elnök kabinetfőnöke egy közleményt adott ki arról, hogy a demokrata politikus milyen intézkedéseket fog hozni január 20-án, a beiktatásának napján.

Az első rendeletek között szerepelni fog a távozó Donald Trump által egyes iszlám országokkal szemben elrendelt beutazási tilalom feloldása, a párizsi klímamegállapodáshoz való újbóli csatlakozás és a diákhitel-visszafizetések szüneteltetésének meghosszabbítása is. Biden azt tervezi, hogy kötelezővé teszi a maszkviselést minden szövetségi intézményben és az államok közötti utazásokra vonatkozóan, emellett a megválasztott demokrata párti elnök az éghajlatváltozással és az egészségügyi ellátás bővítésével kapcsolatos rendeleteket is alá fog írni.



Sajtóértesülések szerint Biden a hivatalban töltött első száz napja során egy nagyszabású bevándorlási tervet fog küldeni a kongresszusnak, amelyben például állampolgárságot ajánlana a jelenleg az Egyesült Államokban élő, nem regisztrált bevándorlók millióinak. Szintén dönt majd az iskolák és vállalkozások újraindításáról, valamint a kiterjedt tesztelés beindítását célzó rendeleteket ír majd alá.

A kabinetfőnök közleménye alapján január 22-én a demokrata elnök utasításba fogja adni, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a gazdasági válság által a dolgozó családok körében okozott károk enyhítésére is. Emellett megkezdené az igazságszolgáltatási rendszer reformját, illetve tervet dolgoztat ki arra, hogyan egyesítsék a családjukkal azokat a gyerekeket, akiket az amerikai-mexikói határon választottak el a szüleiktől.

Főkép forrása:
CNN

További cikkek