390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Mélyponton Trump népszerűsége

10perc.hu
2021. 01. 17.
Mélyponton Trump népszerűsége

A jelenlegi amerikai elnök pár nap múlva 40 százalék alatti népszerűségi mutatóval hagyja el a Fehér Házat, ráadásul újabb minisztere hagyta el a kormányát, miközben kedden megint az eltávolításáról szavaznak.

Döbbenetes, ugyanakkor az elmúlt időszak történései miatt nem meglepő elemzést tett közzé a FiveThirtyEight választási elemző portál. Az összesített adatok alapján ugyanis elnökségének utolsó hetére soha nem látott mélypontra süllyedt Donald Trump amerikai elnök népszerűsége. Amíg a Capitolium ostroma előtt megkérdezettek 42,6 százaléka egyetértett Trump politikájával, ez mára 38 százalékra süllyedt. A felnőtt lakosság körében végzett kutatások csak 36,5 százalékos támogatottságot mutattak. A regisztrált vagy valószínűleg szavazó amerikaiak körében 39,7 százalékos az elnök támogatottsága.

Az elmúlt napokban megfigyelhető trend alapján szinte biztosra vehető, hogy Trump 40 százalék alatti népszerűségi mutatóval hagyja el a Fehér Házat. A második világháború óta, a modern közvélemény-kutatások történetében még soha nem fordult elő ilyen szintű elutasítottság. A távozó elnökök közül Jimmy Carter volt az egyetlen, akinek a népszerűsége nem érte el az 50 százalékot mandátumának végén. Egészen Trump meglehetősen dicstelenre sikeredett búcsújáig.



Amihez most már egy újabb minisztere lemondása is hozzájárul. Ugyanis lemondott posztjáról Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter, aki a döntést a Capitolium ellen a múlt héten elkövetett támadással indokolta. Ugyanakkor egy nappal legyőzője, Joe Biden beiktatása előtt, január 19-én, kedden ismét szavaznak Trump elmozdításáról. A Washington Post úgy tudja, számos republikánus képviselő hajlandó lesz megszavazni a demokrata kezdeményezést, aminek immár egyetlen komoly célja van: Trump soha többet ne indulhasson az amerikai elnöki pozícióért.

Főkép forrása:
whitehouse.com

További cikkek