Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Rendkívüli csúcstalálkozóra hívta Joe Bident a NATO-főtitkára

10perc.hu
2020. 12. 01.
Rendkívüli csúcstalálkozóra hívta Joe Bident a NATO-főtitkára

A nemrég megválasztott amerikai elnök és Jens Stoltenberg a januárban esedékes beiktatása után, jövő év első felében ülhet tárgyalóasztalhoz.

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a tagországok külügyminisztereinek kétnapos videókonferencia keretében tervezett, december 1-én, azaz ma kezdődő tanácskozását megelőzően, Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy "fontos döntések meghozatala érdekében" van szükség a harminc tagú katonai szövetség csúcsértekezletére.

"Meghívtam Joe Bident, hogy a jövő év elején vegyen részt a NATO csúcstalálkozóján, amelyen fontos témákat, köztük a szövetség afganisztáni missziójának sorsát kell megvitatnunk" – fogalmazott a főtitkár.

A külügyminiszteri tanácskozás részletivel összefüggésben Stoltenberg kijelentette, a NATO súlyos árat fizethet azért, ha túl korán vonja ki csapatait Afganisztánból. Fennáll annak kockázata, hogy az ország ismét a terroristák menedékévé válik helyszínt biztosítva a szövetségesek elleni támadások megtervezéséhez és megszervezéséhez. Ugyanakkor úgy véli, Kína felemelkedése biztonsági kihívást jelent a szövetségesek számára. Szavai szerint Kína nem osztja a szövetségesek értékeit, nem tartja tiszteletben az alapvető emberi jogokat, és megpróbál megfélemlíteni más országokat.

Főkép forrása:
NATO

További cikkek