A Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. – korábbi nevén Pannontej – még 2025-ben bezárja répcelaki ömlesztettsajt-gyártó üzemét, miközben veszprémi egységében tovább növeli a gyártási kapacitást. Az Index szerint az átszervezés célja az ügyviteli és ellátási lánc biztonságának és fenntarthatóságának biztosítása.
„A vállalat hangsúlyozta: az átszervezéseket azért hajtják végre még ebben az évben, hogy biztosítsák az ügyvitel, valamint az ellátási lánc biztonságát és fenntarthatóságát.”
A répcelaki gyár bezárása mintegy 160 dolgozót érint, akik számára a vállalat áthelyezési lehetőséget biztosít veszprémi, illetve németországi (Kemptenben működő) egységeibe. Azoknak, akik nem élnek a lehetőséggel, a törvényesnél kedvezőbb végkielégítést és álláskeresési támogatást kínálnak. A döntést a gyár alacsony kihasználtsága és a szükséges korszerűsítés aránytalanul magas költsége indokolta.
„A répcelaki gyártás megszűnése egy hosszú folyamat vége, amelyben minden lehetőséget megvizsgáltak azért, hogy növelhessék a hatékonyságot.”
A vállalat veszprémi üzemébe az elmúlt években több millió eurós beruházás érkezett, így az mára a panírozott termékek európai gyártási és kutatás-fejlesztési központjává vált. A veszprémi egység további fejlesztéseket is kap a jövőben.
A Savencia hangsúlyozta: továbbra is elkötelezett a magyar piac és a helyi gyártás iránt, és a Medve és Karaván márkák változatlan minőségben maradnak jelen a hazai boltok polcain.
A cég 2024-ben 23,8 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ebből 9,1 milliárd forint származott exportból. A mostani döntés az európai szintű ipari stratégia része, amelynek célja a gyártási tevékenységek hatékonyabb elosztása és a stratégiai fontosságú telephelyek – mint Veszprém – megerősítése. A Savencia korábban, 2021-ben hasonló okokból zárta be zalaegerszegi üzemét is.