Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Újabb postabezárási hullám várható Vas megyében

10perc.hu
2024. 10. 22.
Újabb postabezárási hullám várható Vas megyében

Vas megyében újabb postabezárási hullám várható, több mint 60 kisposta bezárása fenyeget.

A Magyar Posta közelgő intézkedései szerint október végén több mint 60 kisposta zárására kerülhet sor Vas megyében, azonban a hivatalos bejelentés még várat magára. A Nyugat.hu értesülései alapján az érintett falvak lakóinak száma nem éri el az 1500 főt, viszont a térségben összesen több mint hétezren élnek, ami azt jelenti, hogy sokan maradhatnak posta nélkül, és ez a helyi lakosok véleménye szerint elfogadhatatlan - közölte a hvg.

Információk szerint a Magyar Posta olyan kispostákat zárhat be, amelyek fenntartása alig terheli a költségvetést. Példaként említi a vasszécsenyi postát, amely a polgármesteri hivatal épületében működik, így a Magyar Postának bérleti díjat sem kell fizetnie. A kisposta összes költsége az önkormányzaté, és csupán az egy fő postai alkalmazott munkabére terheli a Magyar Posta kasszáját, de úgy tűnik, ez is megfizethetetlen számukra.

A hírt más források is megerősítették, de a Magyar Posta hivatalos honlapján egyelőre nincs friss információ az újabb bezárásokkal kapcsolatban, és a lap megkeresésére eddig nem reagáltak. Korábban már történtek meglepetésszerű kispostabezárások: a postabezárási hullám több mint egy éve elkezdődött, és az akkori tervek arról szóltak, hogy a kistelepüléseken az állandó hivatalok feladatait az önkormányzatok bevonásával, vagy mobil posta szolgáltatással váltanák ki.

A helyzet orvoslására egyes településeken postapontok létesültek, amelyeket külső vállalkozások üzemeltetnek partneri megállapodás keretében. Azonban a portál információi szerint ez a konstrukció sem bizonyulhat hosszú távon fenntarthatónak: a postai szolgáltatások nyereséges működtetése szinte lehetetlen, és a vállalkozások is nehezen tudják nullszaldósra kihozni a szolgáltatásokat.

Két évvel ezelőtt ősszel bejelentették, hogy országosan 366 helyen ideiglenesen szünetelni fog a postai szolgáltatás, összesen 210 településen. A szünet oka akkor a postára is vonatkozó 25 százalékos kormányzati megtakarítás volt, amelyet csak spórolási intézkedésekkel lehetett biztosítani.

Főkép forrása:
Magyar Posta (Facebook)

Hirdetés

További cikkek