Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Új szolgáltatás a kisboltokban: bolti készpénzfelvétel

10perc.hu
2024. 10. 22.
Új szolgáltatás a kisboltokban: bolti készpénzfelvétel

Bolti készpénzfelvétel indult Baranyában, de csak néhány kisboltban elérhető. A bankkártyás ügyfelek havonta 40 ezer forintig díjmentesen vehetnek fel készpénzt.

Több mint egy év várakozást követően, a törvény hatályba lépése után, végre elindult a bolti készpénzfelvétel lehetősége, de jelenleg csak egy-két kisbolt kínálja ezt a szolgáltatást, és a rendszer gyerekbetegségekkel küzd - közölte a Bank365. Egy Baranya vármegyei kisboltos több mint egy éven át harcolt azért, hogy bevezethesse a készpénzfelvételt, amelyet a törvény már 2023 júliusától kötelezővé tett a bankok számára.

A szolgáltatás keretében a bankkártyás ügyfelek havonta két alkalommal összesen maximum 40 ezer forintot vehetnek fel készpénzben, amennyiben vásárolnak. Ezt a lehetőséget minden bank hirdetményében megtalálják az ügyfelek. Azonban a gyakorlatban a bevezetés nem zökkenőmentes; sok bolt nem kívánta bevezetni a készpénzfelvételt, mivel az számukra nem kötelező. Volt olyan falusi kisbolt, amely szívesen kínálta volna a szolgáltatást, de nem tudta beszerezni a megfelelő terminált.

Az OTP bank idén nyárra már megoldotta a szükséges fejlesztéseket, és kicserélte a terminálokat azoknál a kereskedőknél, akik igényelték a szolgáltatást. A jelenlegi rendszer szigorúbb feltételekkel működik: a vásárlóknak minimum 3 ezer forintért kell vásárolniuk ahhoz, hogy készpénzt vehessenek fel, és az egyszeri felvétel összege minimum 1000, maximum 20 ezer forint lehet.

Bár a jogszabály nem ír elő minimális vásárlási összeget, a boltok szigorúbb szabályokat is hozhatnak, és sok esetben nem vezetik be a készpénzfelvételt. Az egyik kisboltos, aki sikeresen kötött szerződést az OTP-vel, jelenleg saját maga teszteli a rendszert, és egyelőre még nem hirdette meg a lehetőséget a faluban.

A bolti készpénzfelvétel bevezetésének előnyei és hátrányai is vannak. Az ellenérvek között szerepel, hogy a túl sok készpénz tartása miatt az üzlet a rablók célpontjává válhat, valamint egyes kereskedők drágának tartják a szolgáltatást, mivel a kereskedő számára a díja megegyezik egy bankkártyás vásárlás költségeivel. Sokan azt is mondják, hogy nincs rá igény.

Ugyanakkor a kis falvakban, ahol nincs posta vagy ATM, jól jöhet ez a lehetőség. A boltosok számára előnyös lehet, hogy a készpénzfelvétel vonzhatja a vásárlókat, és növelheti a bolt forgalmát. Jelenleg a nagyobb üzletláncok, kivéve a Penny-t, amely már 2015 óta kínálja a szolgáltatást, még nem indultak el ebbe az irányba.

Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek