Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Fontos változás érkezik a napelemes rendszereknél

10perc.hu
2024. 10. 17.
Fontos változás érkezik a napelemes rendszereknél

Az Energiaügyi Minisztérium új törvénymódosítási javaslata jelentős változásokat hoz a háztartási napelemes rendszerek szabályozásában.

Az Energiaügyi Minisztérium több ponton módosítaná a napelemek telepítésére és fenntartására vonatkozó szabályokat, amelyek célja, hogy a növekvő lakossági napelemi kapacitásokat jobban nyomon lehessen követni - közölte a Telex.

A tervek szerint a jövőben minden háztartási méretű naperőmű termelési adatait monitoroznák, ami elősegítené a megtermelt áram hatékonyabb felhasználását és a hálózat fejlesztését. A távleolvasáshoz elegendő internetkapcsolat, ami az üzemeltetők nagy részénél már rendelkezésre áll.

A javaslat szerint az új napelemes rendszerek esetében 2025. január 1-től kötelező lesz a távleolvasásra alkalmas eszközök telepítése, míg a már meglévő rendszerek esetében néhány hónappal később lép életbe ez az előírás. Az Energiaügyi Minisztérium szerint a módosítás lehetővé teszi, hogy a hálózatüzemeltetők minden napelemes termelést láthassanak, növelve ezzel az üzembiztonságot és elősegítve a zöldenergia termelés további növekedését.

Az új szabályozások a társasházakra és energiaközösségekre is kiterjednek, amelyek lehetővé teszik napelemek telepítését a társasházak tetejére. A javaslat ezen kívül egyszerűsíti a nagyobb méretű nap- és szélerőművek engedélyeztetését, és új intézkedéseket vezet be a fosszilis energiahordozók visszaszorítására.


Hirdetés

További cikkek