Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Változás a gáz- és áramszámlázásban

10perc.hu
2024. 10. 16.
Változás a gáz- és áramszámlázásban

Jelentős változás jön a vállalkozások számlázásában 2024 januárjától: az áram- és gázszámlák ezentúl csak elektronikus formában lesznek elérhetők, a papíralapú számlázás megszűnik.

A rendelet szerint a vállalkozások akár pdf-formátumban is megkaphatják számláikat, azonban az Európai Bizottság javaslatcsomagja arra is kitért, hogy biztosítani kellene az automatikus adatkinyerés lehetőségét - közölte a 24.hu. Ez azt jelentené, hogy a könyvelő és számlázó szoftverek automatikusan feldolgozhassák az elektronikus számlák tartalmát, ám a pdf-formátum esetében ez nem feltétlenül megoldott. A cégeknek mindenképpen gondoskodniuk kell majd a számlák megfelelő elektronikus tárolásáról.

Fontos kiemelni, hogy a fizetési kötelezettség akkor is fennáll, ha a cég nem veszi észre, hogy megérkezett az elektronikus számlája. A vállalkozásoknak tehát különösen oda kell figyelniük arra, hogy ne maradjanak le a számlák befizetéséről. Néhány energiaszolgáltató már létrehozta saját elektronikus ügyfélfiókjait, ahol a vállalkozók nyomon követhetik a tartozásaikat, és kezelhetik a számláikat.

A változás célja a papíralapú számlázás csökkentése és az elektronikus megoldások szélesebb körű alkalmazása, amely az üzleti szférában növeli a hatékonyságot és környezetbarátabb alternatívát kínál.

Hirdetés

További cikkek