Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Jön az élelmiszerek brutális áremelkedése Magyarországon

10perc.hu
2024. 10. 15.
Jön az élelmiszerek brutális áremelkedése Magyarországon

Az aszályos időjárás miatt drasztikus áremelkedés várható az élelmiszereknél ősszel és télen, különösen a kenyér és az alma esetében.

A száraz, aszályos időjárás jelentős károkat okozott idén a magyar termőföldeken, ami az élelmiszerárak drasztikus emelkedéséhez vezethet – nyilatkozta Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője a Pénzcentrumnak. Az előrejelzések szerint a kenyér ára jelentősen emelkedni fog, mivel a malmok idén csak kevés étkezési minőségű lisztet tudtak őrölni, a megtermelt gabona alig ötöde alkalmas erre - közölte a Pénzcentrum.

Nemcsak a kenyér lesz drágább: az aszály miatt csökkent a kukorica, az alma, a csemegeszőlő és a haltermelés is. Braunmüller elmondta, hogy számos más termény is komoly veszteséget szenvedett el a betakarításkor, ami az árak növekedését eredményezheti.

Különösen az alma esetében várható jelentős áremelkedés, mivel az idei almatermés jóval alacsonyabb lesz a vártnál. „Érezhetően kevesebb lesz az idei almatermés a vártnál, a nyári, aszályos időjárás nem kedvezett a gyümölcs érésének, a kevesebb csapadékvízből pedig kisebb, illetve kevesebb számú almát tudtak produkálni a fák.” – fogalmazott Braunmüller Lajos, és rámutatott, hogy Magyarország az alma behozatalára is szorul, mivel a hazai termés nem elegendő a belföldi kereslet kielégítésére.

Bár több termény ára emelkedni fog, a bor lehet a kivétel, mivel a nagy készletek és a csökkenő fogyasztás miatt nem várható áremelkedés ebben a szektorban.

Hirdetés

További cikkek