Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Hazatérő fiatalokat vonzhat a kormány új diákhitel-kínálata

10perc.hu
2024. 10. 14.
Hazatérő fiatalokat vonzhat a kormány új diákhitel-kínálata

A kormány új jogszabályt tervez, amely lehetővé teszi a külföldi diákhitel hazaira váltását 2025-től, ösztönözve ezzel a hazatérő fiatalokat. 


A kormány egy új jogszabálytervezetet készít elő, amely lehetővé teszi a külföldön tanuló fiatalok számára, hogy diákhitelüket hazaira váltsák. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatása szerint már megkezdődött a tervezet társadalmi egyeztetése.

A jogszabálytervezet célja, hogy az EGT államokban és az Egyesült Királyságban tanuló fiatalok, akik diákhitelt vettek fel, 2025. január 1-jétől lehetőséget kapjanak arra, hogy kedvezményes magyar diákhitellé alakítsák át a külföldön felvett hiteleiket. Az NGM közölte, hogy a Diákhitel Központ köteles a külföldi hiteltartozást maximum 10 millió forint erejéig előtörleszteni, így az átváltott hitel kedvezményes formában áll rendelkezésre.

A tervezet szerint a kamatmentes Diákhitel 2 segít a külföldi képzés díjára felhasznált hitel kiváltásában, míg a szabad felhasználású hitel a jelenlegi 7,99%-os kamatú Diákhitel 1 termékkel váltható ki. A hazatérő fiatalok a diákhitelhez kapcsolódó kedvezményeket is igénybe vehetik, mint például a gyermekvállaláshoz kapcsolódó tartozás elengedését, törlesztés szüneteltetését, és a munkáltatók által nyújtott adó- és járulékmentes támogatást.

A tervezet célja, hogy ösztönözze a külföldön diplomát szerző magyar állampolgárok hazai munkavállalását, lehetővé téve számukra a hazatérés előtt álló anyagi terhek csökkentését - írta meg az enpenzem.hu.

Főkép forrása:
Diákhitel Facebook

Hirdetés

További cikkek