Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Kína importvámot vezet be az európai konyakra

10perc.hu
2024. 10. 09.
Kína importvámot vezet be az európai konyakra

Kína importvámot vetett ki az európai konyakra, válaszul az EU által bevezetett büntetővámokra a kínai elektromos autókra, aggodalmat keltve az iparban.

Kína nemrégiben importvámot vezetett be az európai konyakra, amit Franciaország megtorló intézkedésként értékelt a kínai elektromos autókra kivetett büntetővám miatt. A hvg.hu cikke szerint a kínai kereskedelmi minisztérium indoklása szerint a konyakbehozatal „jelentős károkat” okoz a helyi gyártóknak, ezért az importőröknek „biztonsági letétet” kell fizetniük.

A vámbevezetés következtében a francia részvények, mint például a Hennessy és a Remy Martin gyártói, drámai csökkenést mutattak, a Hennessyt gyártó LMVH részvényei három százalékkal, míg a Remy Cointreau részvényei nyolc százalékkal estek. A francia kereskedelmi miniszter, Sophie Primas, kifejezte, hogy a vám „elfogadhatatlan” és „teljes mértékben” ellentmond a nemzetközi kereskedelem szabályainak.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy megtámadja a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) a kínai adót, amit a kereskedelemvédelmi intézkedésekkel való „visszaélésnek” minősítettek. Emellett Kína további vámok kivetését tervezi az Európában készült járművekre, sertéshúsból készült termékekre és tejtermékekre is. A kínai vámintézkedések a Porsche, Volkswagen, Mercedes-Benz és BMW részvényeit is negatívan érintették, ami további aggodalmakat vetett fel az európai autóipar jövőjével kapcsolatban.

Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek