Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Túlárazás a rászorulókat támogató programban: 10,2 milliárd forintos csalás

10perc.hu
2024. 10. 07.
Túlárazás a rászorulókat támogató programban: 10,2 milliárd forintos csalás

Az Integritás Hatóság vizsgálata során 10,2 milliárd forintos túlárazást állapítottak meg az RSZTOP program két projektjében, bűnszervezetben elkövetett csalással.

Az Integritás Hatóság lezárta az RSZTOP program vizsgálatát, mely négy uniós projektet érintett. Az eredmények szerint két projektben összesen 10,2 milliárd forintos túlárazás történt, ami bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás gyanúját veti fel. A hatóság feljelentést tesz - írta a Telex.

A vizsgálat során a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) által támogatott projektekben extrém módon túlárazott élelmiszertermékek beszerzését állapították meg, ahol a három ajánlattevő közötti potenciális összejátszás is nyomot hagyott. A Halker Kft. vezette konzorcium az RSZTOP-1.1.1-16-2016-00002 projekt keretében 70%-os, azaz bruttó 7,6 milliárd forintos túlárazással károsította meg a rászorulókat, míg a Káta-Mill Plusz Kft. a RSZTOP-4.1.1.-16-2017-00001 projektben 37%-os, bruttó 2,6 milliárd forintos túlárazást valósított meg.

A túlárazás következtében a rászorulók 1,4 millió csomaggal kevesebb élelmiszert kaptak, mivel az osztott csomagok száma 3,7 millió helyett csak 2,3 millió volt. Az SZGYF az 1 kilogrammos kristálycukrot például a KSH által mért bruttó fogyasztói árak majdnem ötszöröséért vásárolta meg. Míg az átlagos ár 266 forint volt, a beszerzési ár 960 forintra rúgott.

Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke hangsúlyozta, hogy „Joggal vonja maga után az egész társadalom felháborodását, hogy ezekben a visszaélésekben szerepet játszó emberek azokon nyerészkedtek, akik a legjobban rászorulnak.” Az ügy a korrupció és a hatalommal való visszaélés ékes példája, amely a legkiszolgáltatottabb társadalmi rétegeket károsítja meg. A négy vizsgált projekt összesen 31,2 milliárd forint támogatást kapott, amelynek 85%-a európai uniós forrás volt.

Főkép forrása:
Integritás Hatóság Facebook

Hirdetés

További cikkek