Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A spanyol Vox párt elismerte, hogy Mészáros Lőrinc bankjától kapott kölcsönt a választási kampányhoz

10perc.hu
2024. 10. 01.
A spanyol Vox párt elismerte, hogy Mészáros Lőrinc bankjától kapott kölcsönt a választási kampányhoz

A spanyol Vox párt elismerte, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Banktól 9,2 millió eurós kölcsönt kapott, amelyet a 2023-as választási kampányai finanszírozására használt fel, de a kölcsön eredetét a párt a pénzügyi beszámolóiban nem tüntette fel.

A spanyol szélsőjobboldali Vox párt jelentős pénzügyi támogatást kapott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Banktól, amely 9,2 millió eurót (mintegy 3,6 milliárd forint) jelent. Az ügy részleteit az El País című spanyol lap tette közzé, hangsúlyozva, hogy a kölcsönt a Vox 2023-as választási kampányaihoz használta fel. A párt elismerte, hogy a hitelt a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő banktól kapták, azonban a pénzügyi beszámolóikban nem tettek említést arról, hogy honnan származik a kölcsön, amellyel megsértették a spanyol pártfinanszírozási törvényt - közölte a 24.hu.

A Vox pártelnöke, Santiago Abascal, azzal indokolta a hitel forrásának titkolását, hogy nem kívánták, hogy az intézményt bármiféle negatív megvilágításba helyezzék. Az El País szeptember közepén már jelezte, hogy a kölcsön egy kormányközeli magyar banktól érkezhetett, és most a Vox szóvivője, Pepa Millán, megerősítette, hogy a hitelező valóban egy magyar bank volt, de tagadta, hogy tudtak volna az MBH Orbán Viktorral való kapcsolatairól. Millán azt is elmondta, hogy a kölcsönt teljes egészében visszafizették.

2022-ben Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés vezetője is hasonló pénzügyi támogatást kapott Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől. Le Pen 10,6 millió eurós hitelt vett fel a választási kampányához az MKB Banktól, amely azóta egyesült a Voxot is hitelező Magyar Bankholding nevű nagybankká.

A Vox korábban az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához tartozott, de nyáron csatlakozott Orbán Viktor új politikai szövetségéhez, a Patrióták Európáért (PfE) néven ismert frakcióhoz. Ez a lépés új politikai szövetségeket hozott létre, amelyek célja a konzervatív és nacionalista értékek képviselete az Európai Parlamentben, ahol a PfE néhány hét alatt az egyik legnagyobb frakcióvá vált.

Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek