Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nagy adócsalót buktatott le a NAV

10perc.hu
2024. 09. 20.
Nagy adócsalót buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy, az előzetes kockázatelemzés alapján kiválasztott vállalkozásnál tartottak ellenőrzést, amely során jelentős illegális jövedelmekre és kettős könyvelésre derült fény.

A NAV revizorai próbavásárlást végeztek egy kft. telephelyén, ahol egy mécsest vásároltak, ám semmilyen bizonylatot nem kaptak az eladásról. A vizsgálat hamarosan súlyos hiányosságokat tárt fel a cég működésében - közölte a Haszon oldala.

Az ellenőrzés során kiderült, hogy nem a kijelölt kft. pénztárgépe volt a helyszínen, hanem egy azonos tulajdonosú bt. pénztárgépe. A pénzkészlet-ellenőrzés során a NAV munkatársai egy négyfiókos kisszekrényben készpénzt találtak. A fiókokon különféle megjegyzéseket olvastak: „BT. fehér” és „BT. fekete”, amelyek jelentése különböző legális és illegális bevételeket takart. Az összesített pénzmennyiség meghaladta a 4 300 000 forintot, emellett több mint 1 000 eurót is felfedeztek.

A revizorok egy pénzmozgásokat rögzítő füzetet is találtak, amely pontos nyilvántartást tartalmazott a fiókokhoz tartozó kiadásokról és bevételekről, külön jelezve a legális („fehér”) és illegális („fekete”) tranzakciókat. Az alkalmazott végül elismerte, hogy a „fekete” nyilvántartások többsége olyan bevételeket tartalmaz, amelyekhez „nem feltétlenül” tartoznak számviteli bizonylatok.

A nyomozás során előkerült egy elrejtett széf, amelyben az úgynevezett „Bőségkassza” volt található. A széf tartalma egy piros pénzkazetta volt, amelyen a „Bőségkassza Bt. – Kft.” felirat állt. Bár a kazetta üres volt, az alkalmazott elmondta, hogy az ide tartozó összegeket nem könyvelték el szabályosan. A NAV az ellenőrzés nyomán megindította a szükséges vizsgálatokat és eljárásokat.

Főkép forrása:
illusztráció
Címkék:
#Adó #NAV

További cikkek