Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

4300 rollerbiztosítást kötöttek az első hónapban

10perc.hu
2024. 09. 05.
4300 rollerbiztosítást kötöttek az első hónapban

4300 kötelező biztosítást kötöttek rollerekre az első hónapban, átlagosan 6200 Ft éves díjjal.

A Netrisk.hu adatai szerint az elektromos rollerek és egyéb mikromobilitási eszközök kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását (kgfb) július 16-án vezették be, és augusztus közepéig összesen 4300 ilyen szerződést kötöttek. Az online biztosításközvetítő csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy az új kgfb átlagos éves díja 6200 forint volt.

A biztosítások 21 százalékát budapesti, míg 79 százalékát vidéki településen élők kötötték. Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója elmondta: 

„Az első harminc nap eredményei felülmúlják a várakozásainkat, a tervezettnél több rolleres kötött nálunk biztosítást.” 

A biztosítási díjak között jelentős különbségek voltak: a legolcsóbbak 10 ezer forint alatt, míg a legdrágábbak 100 ezer forint fölött mozogtak.

Besnyő Márton szerint a piac első körön túl van, de további biztosításkötésekre van szükség: „A becsléseink szerint körülbelül 30-40 ezer elektromosan hajtott mikromobilitási eszközre, jellemzően rollerekre kellene biztosítást kötni.” A statisztikák alapján havonta 20-30 olyan baleset történik, amelyben rolleres érintett, és rendőri intézkedésre van szükség, gyakran súlyos sérülések miatt.

Az ügyvezető kiemelte: „Tízből hét-nyolc rollerbalesetnél felmerül az alkoholfogyasztás, az esetek 90 százalékában pedig a rolleres a vétkes fél,” ami komoly közlekedésbiztonsági problémát jelez.

Az új kgfb rendszer bevezetése és az eddigi eredmények a mikromobilitási eszközök piacának dinamikus növekedését mutatják, ugyanakkor ráirányítják a figyelmet a közlekedési szabályok és a felelősségteljes használat fontosságára.

További cikkek