Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Drasztikusan drágulhat idén a liszt

10perc.hu
2024. 08. 15.
Drasztikusan drágulhat idén a liszt

Az idei évben akár 10 százalékkal is emelkedhet a liszt ára Magyarországon a gyenge gabonatermés és a növekvő kereslet következtében.

Az idei évben jelentősen romlott a gabonatermés minősége Magyarországon, ami a liszt árának emelkedéséhez vezethet - írta meg a Telex.

Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke szerint idén akár 10 százalékkal is drágulhat a liszt, mivel a betakarított gabona mindössze 20–25 százaléka bizonyult jó minőségűnek. Tavaly a betakarított gabona még 65 százalékban felelt meg a minőségi elvárásoknak, de idén a rossz időjárás és az aszálykárok miatt ez az arány drasztikusan csökkent.

A gyenge gabonatermés oka részben az időjárási viszontagságokban keresendő: az aszály jelentős terhet rótt a mezőgazdaságra, és sok termelő választott nagyobb hozamú búzafajokat, amelyek azonban nem bírták ki a kedvezőtlen körülményeket. Az érési időszak lerövidülése tovább rontotta a termés minőségét, ami komoly következményekkel járhat a liszt piacára nézve.

A keresleti oldalon is erős nyomás nehezedik a búza piacára. A nagy mennyiségi igényű malmok, a magas fehérjetartalmat kereső takarmányfeldolgozók, valamint a gyengülő német termelést kihasználó exportőrök mind-mind versenyeznek a jó minőségű búzáért, ami tovább növeli az árakat. Az egy évvel ezelőtti 70 ezer forintos tonnánkénti ár idén akár 80 ezer forintra is emelkedhet.

További cikkek