Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mészáros Lőrinc egyik legfontosabb cégét kritizálta Lázár János

10perc.hu
2024. 08. 02.
Mészáros Lőrinc egyik legfontosabb cégét kritizálta Lázár János

Facebook-bejegyzésben bírálta Mészáros Lőrinc cégét Lázár János, építési és közlekedési miniszter.

Lázár János, építési és közlekedési miniszter, csütörtök délutáni Facebook-posztjában élesen bírálta Mészáros Lőrinc egyik legfontosabb cégét, a V-Híd Zrt.-t. Lázár szerint a cég megzsarolta a magyar államot azzal, hogy figyelmen kívül hagyva korábbi megállapodásukat, önkényesen vissza akar térni a hétvégi és éjszakai munkavégzéshez - közölte a Telex.

„Ezt is megéltük! A Déli körvasút kivitelezője, a V-Híd Zrt. megzsarolta a projekt megrendelőjét, a magyar államot!” – kezdi Lázár János posztját. A miniszter kiemelte, hogy a Déli körvasút 337 milliárd forint értékű fejlesztése egyszerre európai, országos, fővárosi és nemzetgazdasági érdek. A Ferencváros és Kelenföld állomások között megújuló és bővülő vasúti pálya, valamint az új Duna-híd Magyarország keleti és nyugati fele közötti legfontosabb vasúti kapcsolatot biztosítja.

„Azonban ez a stratégiai beruházás sem épülhet úgy, hogy közben ellehetetleníti a környéken élők életét. Az ott élők nyugalma ugyanis emberi jog, amit azonban semmibe akar venni a kivitelező. A helyiek korábban azt kérték tőlem és én arra tettem ígéretet, hogy az éjszaka és hétvégén nem zúgnak majd a gépek, tilos lesz a munka. Nem a magam nevében: a kormány, a magyar állam nevében adtam a szavamat. Nincs az a vállalkozó, se kicsi, se nagy, se jó vagy még jobb kapcsolatokkal rendelkező, aki ennek az ígéretnek a megszegésére bírhatja a kormányt” – írja Lázár János.

A V-Híd Zrt. arra hivatkozva akar visszatérni a hétvégi és éjszakai munkához, hogy a szerződés alapján ehhez joga van, különben nem tudják határidőre befejezni a projektet. „Csakhogy a kivitelező nem az ott élők nyugalma érdekében hozott korlátozások miatt van csúszásban, hanem a saját hibájából. Tetszettek volna gyorsabban, olcsóbban és jobban dolgozni!” – üzeni a miniszter.

Lázár János a posztját azzal zárja, hogy a Déli körvasút megépül, de a hétvégi és éjszakai munkavégzés tilalma megmarad. „A kivitelező V-Hídnak pedig azt ajánlom, hogy a jövőbeli sikeres együttműködés reményében, jól gondolja meg, hogy valóban perrel fenyegetni és zsarolni kívánja-e a megrendelőt. Azt a magyar államot, amely csak a tavalyi évben annyi vasútépítési munkával bízta meg, amelyből 59 milliárd forintos rekord profitra tehetett szert, amelyet osztalékként az utolsó forintig ki is vettek a cégből. A zsarolásnak nem engedünk!”

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő V-Híd Zrt. tavaly 168 milliárd forintos árbevételt ért el.


Főkép forrása:
Lázár János (Facebook)

További cikkek