Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Bezártak több, mint 100 postahivatalt

10perc.hu
2024. 08. 02.
Bezártak több, mint 100 postahivatalt

Újabb postahivatali bezárási hullám érkezett, nagyjából 90-100 hivatal érintett az ügyben.

Augusztus elsejével a Magyar Posta országszerte közel 100 postahivatal bezárásáról döntött, amely számos postai dolgozó elbocsátásához vezetetttudta meg a 24.hu. A bezárások elsősorban kistelepüléseket érintenek, de budapesti postahivatal is van az érintett körben. A Magyar Posta hivatalosan még nem adott ki közleményt a bezárásokról.

Jellemzően 1500 fő alatti kistelepülések postahivatalait érintette a döntés, mint például Lad, Sonkád, Ecseg, Csokvaomány és még sok más helyszín. Pontos lista a megszűnő postákról egyelőre nem került nyilvánosságra.

Dolgozói becslések szerint 90–100 postahivatal zárt be országszerte. A Magyar Posta Zrt. hivatalosan nem kommunikált az ügyről. Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke megerősítette, hogy körülbelül 100 postahivatal zárhat be, de pontos számot nem tudott mondani. A bezárások elsősorban kistelepüléseken lévő postákat érintenek, de Budapesten is akad olyan bérelt postahely, amelynek a bérleti szerződését felmondták.

A Magyar Posta koncepciójában már korábban is szerepelt, hogy az 1500 lakosúnál kisebb települések esetében az eddigitől eltérő formában nyújtanának szolgáltatást. Az eljárásrend szerint első körben az önkormányzatoknak vagy helyi vállalkozásoknak ajánlották fel az üzemeltetés lehetőségét. Ahol ez nem valósult meg, ott a hivatalok bezárása mellett döntöttek, és mobilposta szolgáltatás keretében szolgálják ki az adott településeket.

A postabezárások esetén elérhető lesz a mobilposta-szolgáltatás, amely azt jelenti, hogy a jövőben nem postai épületben és teljes infrastruktúra mellett, hanem meghatározott időkeretben nyújtják az egyetemes szolgáltatást. A mobilposta szolgáltatás keretében a vállalat munkatársai gépjárművel járják a településeket, biztosítják a küldemények eljuttatását, valamint a levelek és a csekkek feladását. Azonban ez nem minden esetben találkozik a lakossági igényekkel, mivel egyes kistelepüléseken mindössze 10–40 percen keresztül érhető el a mobilposta-szolgáltatás, kizárólag délelőttönként.

A szakszervezetnek egyelőre nincs információja arról, hányan veszítik el állásukat a döntés következtében, de a dolgozói beszámolók szerint sokan lehetnek érintettek, köztük olyanok is, akik egyedül nevelnek három gyereket, vagy nyugdíj előtt állnak. Tóth Zsuzsanna szerint a Magyar Posta felajánlja az állásukat veszített dolgozóknak a környező településeken elérhető postai álláshelyeket, amennyiben vannak ilyenek. A szakszervezet segíti tagjait az elhelyezkedésben és a további lehetőségek keresésében.

A jelenlegi postabezárások oka egyértelműen a költségracionalizálás, mivel számos kistelepülésen alacsony a postahivatalok forgalma, és az állami szolgáltató veszteséggel tudja csak fenntartani ezeket. Továbbá a posta jelentős spórolást hajt végre az ingatlanok bérleti díjának megtakarításával. Októbertől újabb postahivatal-bezárási hullám jöhet, de ezt az elnök nem tudta megerősíteni. A költségracionalizálás a Magyar Postánál egy folyamat, amelynek keretében minden postahivatalt egyedileg vizsgálnak felül, és ennek megfelelően döntenek a későbbi sorsukról.

Főkép forrása:
Wikimedia Commons

További cikkek