Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ennyit keresnek a magyarok átlagosan Ausztriában

10perc.hu
2024. 07. 29.
Ennyit keresnek a magyarok átlagosan Ausztriában

Friss stasztikai adatok alapján fény derült arra, hogy mennyit keresnek az Ausztriában dolgozó magyarok.

Már 118 ezer magyar állampolgár dolgozik Ausztriában, ami azt jelenti, hogy az osztrák munkaerő három százaléka magyar. A G7 legutóbbi, 2024. áprilisi adatai szerint a magyarok többsége nem költözik ki Ausztriába, hanem ingázik: 47 százalékuknak nincs osztrák lakcíme - közölte a Telex.

Az osztrák statisztikai hivatal adatai alapján a kint dolgozó magyarok medián bére megközelítőleg 2000 euró, ami magasabb a magyar mediánnál, de elmarad az osztráktól.

Az összehasonlító adatokból kiderül, hogy bár a magyarok az osztrák átlaghoz képest kevesebbet keresnek, még így is a hazai bérek többszörösét vihetik haza. A magyar állampolgárok bére 29 százalékkal marad el az osztrák országos átlagtól, az egész évben kint dolgozók pedig 27 százalékkal keresnek kevesebbet az osztrákoknál. Ausztriában a kollektív szerződések a 13. és 14. havi bért is előírják, ami kedvezőbb adózással jár.

A magasabb osztrák fizetés viszont csak akkor ér sokat, ha valaki Magyarországon él, mivel Ausztriában jóval magasabb az árszínvonal. Az Eurostat adatai szerint 2022-ben 1,6-szor volt magasabb az árszínvonal Ausztriában, mint Magyarországon.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek