Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

22 ezer forinttól 2,6 millióig alakultak az idén eladott ingatlanok négyzetméterárai

10perc.hu
2024. 07. 22.
22 ezer forinttól 2,6 millióig alakultak az idén eladott ingatlanok négyzetméterárai

A Duna House friss adatai szerint negyven százalékkal jobb teljesítményt mutatott az idei ingatlanpiac az év első felében.

2024 első félévében jelentős fellendülést tapasztalt az ingatlanpiac, a Duna House adatai szerint az ingatlanpiac 40 százalékkal jobb teljesítményt mutatott, mint az előző év azonos időszaka. Az országos négyzetméterárak 12 százalékkal emelkedtek, a fővárosban pedig 4 százalékos drágulás volt tapasztalható. Az ingatlanvásárlások országos átlagára 44,5 millió forint lett, Budapesten ez az összeg 59 millió, míg vidéken 38,5 millió forint volt - közölte a Telex.

A kereslet élénkülése és a tranzakciószámok növekedése az árak emelkedésével járt, a Duna House szerint 2023 első félévéhez képest 12 százalékkal nőttek az árak, az egy négyzetméterre jutó átlagos költség elérte az 562 ezer forintot. Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője elmondta, hogy az idei év első félévében 61 646 adásvétel történt, amely 40 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest.

Budapesten az ingatlanok 60 százaléka 908 ezer forintos négyzetméteráron kelt el, míg vidéken a négyzetméterárak 22 ezer és 2,1 millió forint között mozogtak. A legmagasabb áron eladott ingatlan egy II. kerületi újépítésű luxusvilla volt, amely 1,15 milliárd forintért kelt el. Az átlagos budapesti ingatlanár 59 millió forint volt, míg vidéken 38,5 millió forintot fordítottak az otthonteremtésre.

A legolcsóbb ingatlan egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei felújítandó ház volt, amely 2 millió forintért talált gazdára, míg a legdrágább fővárosi panellakás egy 73 négyzetméteres ingatlan volt, amely 931 ezer forintos négyzetméteráron kelt el. Vidéken a legmagasabb négyzetméterár egy gödöllői lakótelepi lakás esetében 1 millió forint volt.

A fővárosi téglaépítésű lakások négyzetméterára 350 ezer és 2,6 millió forint között mozgott, vidéken pedig 113 ezer és 1,9 millió forint között változott. Az idei év első felében a legnagyobb alapterületű ingatlan egy Szentendre közeli, 1820-ban épült birtok volt, amely 747 négyzetméteres, és 280 millió forintért kelt el. A legkisebb ingatlan egy 12 négyzetméteres minilakás volt, amely 1,2 millió forintos négyzetméteráron, 15 millió forintért cserélt gazdát.

Címkék:
#Lakásárak

További cikkek