Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Hatalmas kukoricakárral kell számolni a hőség miatt

10perc.hu
2024. 07. 19.
Hatalmas kukoricakárral kell számolni a hőség miatt

Hatalmas károkkal kell számolni a kukoricatermelésben a hőség miatt.

A Duna-Tisza közén az aszály és a forróság miatt már most ötvenszázalékos terméskieséssel kell számolni, és a folyamat vége még nem látható. A szakértők szerint a jelenlegi hőstresszt hosszú távon nem bírják a növények. Gyuricza Csaba, az agráregyetem rektora úgy véli, a kukoricakárok akár heti százmilliárd forintra is rúghatnak, bár az agrártárca szerint a tényleges károk mértéke az időjárástól függ - közölte a 24.hu.

Ha hetekig kitart a kánikula, a kukoricatermés jelentős károkat szenvedhet – mondta Raskó György agrárközgazdász. A Mezőföld határában lévő kukoricaültetvények növényeiről készült képekkel illusztrált Facebook-posztjában kifejtette, hogy bár a kukorica jelenleg még jó állapotban van, a hőség és a csapadékhiány miatt hamarosan megjelennek a hőstressz jelei. A kiváló termésről már lemondhatunk, de még így is lehet jó közepes hozam.

Az extrém hőség miatt a növények anyagcseréje lassul, és hőstressz éri őket, ami következményeként a korábban várt három helyett kettő vagy csupán egy csőre számíthatunk növényenként. A késői vetésű kukoricafajták esetén a virágzás az időjárás miatt lehetetlenné válik, mert a pollenszemek megsülnek a hőségben. A csapadékhiány különösen a Duna-Tisza közén okoz gondot, ahol a talaj vízszintje már most a gyökérzóna alá húzódott.

Öntözéssel valamennyire menthető a helyzet, de a kiadós esőzés és a tartós lehűlés hozná el az igazi megoldást. A kiemelkedően magas termésátlag reménye mára szertefoszlott, és ez igaz a napraforgóra is. A termésmennyiség a Kisalföldön 20, a Duna-Tisza közén akár 50, a Tiszántúlon pedig 30–40 százalékkal csökkenhet. Ez nem jelenti azt, hogy hiány várható a kukoricából, de a termény drágulni fog a hazai piacon. Bár Ukrajnából lehetne behozni kukoricát, ami szabályozná a belföldi árakat, Raskó szerint kizárt, hogy a kormány feloldaná a gabona behozatalának tilalmát. A kisebb termés miatt az etanol, az izocukor és az állati takarmányok előállítási költségei növekedhetnek. E költségek előbb-utóbb beépülnek az élelmiszerárakba is, inflációs nyomást gyakorolva a kiskereskedelmi árakra.

A teljes elemzés itt olvasható.


További cikkek