Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Rekordösszegű, közel 400 milliós bírságot kapott a Booking a GVH-tól

10perc/MTI
2024. 07. 15.
Rekordösszegű, közel 400 milliós bírságot kapott a Booking a GVH-tól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 382,5 millió forintos bírságot szabott ki a Booking.com B.V.-re, mivel a vállalat nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetésére vonatkozó kötelezettségeit.

Ez az eddigi legnagyobb bírság, amit a GVH utóvizsgálat során kiszabott. A hatóság ezzel a döntéssel a magyar családok és a turisztikai ágazat védelmére helyezte a hangsúlyt.

2018-ban a GVH vizsgálatot indított a Booking.com ellen, amely során több tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot is feltártak. A cég reklámjaiban hangsúlyozta az "ingyenes lemondhatóságot", de ez a lehetőség csak korlátozottan állt rendelkezésre, és a fogyasztók gyakran magasabb árat fizettek, mint amennyit az "ingyenes lemondás" nélküli szállásokért kellett volna. Emellett a Booking sürgető jellegű tájékoztatásokat tett közzé, amelyek azt a benyomást keltették, hogy a szálláshelyek korlátozottan elérhetők, ami pszichés nyomásgyakorlásnak minősül.

A GVH 2020 áprilisában 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a Booking.com-ra, és eltiltotta a tisztességtelen gyakorlatoktól. A most lezárt utóvizsgálatban azonban megállapították, hogy a cég nem teljesítette maradéktalanul az előírt kötelezettségeit. A sürgető üzenetek használatát bár csökkentették, de 2024 februárjáig még mindig alkalmaztak olyan üzeneteket, amelyek pszichés nyomásgyakorlásra alkalmasak voltak. Az "ingyenes lemondhatóság" szlogen használatával pedig egészen 2024 áprilisáig nem hagytak fel, hanem az olcsóbb, nem lemondható ajánlatokat vezették ki, ezzel hátrányos helyzetbe hozva a magyar fogyasztókat.

A cég végül az eljárás végső szakaszában módosította a kifogásolt kereskedelmi gyakorlatokat, hogy azok megfeleljenek a GVH elvárásainak és a fogyasztók jogos érdekeinek. A rekordmagas bírságösszeg meghatározásakor a Versenytanács figyelembe vette, hogy a cég lemondott jogorvoslati jogáról, de a jogsértéseket nem ismerte el.

A GVH hangsúlyozza, hogy a vállalkozásoknak pontosan és maradéktalanul kell teljesíteniük a határozatokban előírt kötelezettségeket, különben jelentős bírságra számíthatnak. Az online szálláshely-szolgáltatási piacra kiemelt figyelmet fordítanak, és a fogyasztókat arra figyelmeztetik, hogy körültekintően járjanak el nyaralásaik megtervezésekor, és ne hagyják magukat sürgetni a döntéshozatalban.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek